Belföld

Odáig vannak az emberek a kormány intézkedéseiért

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A Századvég Alapítvány felmérése szerint több oktatás- és egészségpolitikai kormányzati intézkedésnek is magas a társadalmi támogatottsága - derül ki a Századvég Alapítvány szombati közleményéből.

A Századvég Alapítvány Kormányzati Tükör című kiadványa különböző szakpolitikai területeken mutatja be a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi véleményeket.

A társadalom nagy része

Az oktatás- és egészségpolitikai intézkedésekről készített felmérés szerint az orvosok itthon tartása érdekében tett kormányzati lépéseknek, valamint a családi pótlék iskolába járáshoz kötése bevezetésének társadalmi támogatottsága kiemelkedően magas.

A társadalom jelentős többsége egyetért a dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépésekkel és a népegészségügyi termékadó bevezetésével. Emellett az állampolgárok többsége támogatja a kötelező erkölcstan- vagy hittanoktatás bevezetését és a hallgatói nyilatkozat intézményét, és a társadalom nagy része egyetért a pedagógus-életpályamodell bevezetésével is.

Kiemelkedően magas

Mint kifejtették: az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának csökkentése, megállítása céljából több intézkedés történt. A Századvég ugyan megjegyezte, hogy az elmúlt években továbbra is sokan kérték a külföldi munkavégzéshez szükséges engedélyt, felmérésük szerint az orvosok itthon tartása érdekében tett lépések társadalmi támogatottsága kiemelkedően magas.

A válaszadók 90 százaléka inkább egyetért vagy teljes mértékben egyetért, míg 10 százalék azok aránya, akik inkább nem vagy egyáltalán nem értenek egyet azokkal.

A chipsadó is tetszik

Kitértek továbbá arra, hogy az elmúlt két évben bevezetésre került a dohányzás közforgalmú intézményekben történő korlátozása, valamint a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve megjelenésének korlátozása.

A nemdohányzók védelme érdekében, valamint a dohánytermékek kiskorúak számára történő hozzáférhetőségének csökkentése céljából meghozott intézkedéseket a lakosság 74 százaléka támogatja, és mindössze 26 százalék nem ért velük egyet. A felnőtt lakosság többsége (63 százalék) a népegészségügyi termékadó bevezetésével is egyetért, és mindössze 36 százalék ellenzi azt.

Ezt 86 százalék támogatja

Felidézték továbbá, hogy 2010-ben a tanköteles korú gyermek után járó családi pótlékot iskoláztatási támogatássá alakították, és ha a gyermek több mint 50 órát hiányzik, felfüggesztik folyósítását. 2012 szeptemberétől a diákok életkorától és a család jövedelmi helyzetétől függetlenül nem jár iskoláztatási támogatás, ha több mint ötven órát igazolatlanul hiányoznak az iskolából, és megszűnt a támogatás felfüggesztésének jogintézménye, tehát visszamenőleges kifizetésére akkor sincs lehetőség, ha a gyermek ismét iskolába jár.

A Századvég felmérése szerint a társadalom túlnyomó többsége, mintegy 86 százaléka támogatja a családi pótlék megvonásának lehetőségét, és mindössze 12 százalék ellenzi.

Még a hittant is

A kötelező erkölcstan- vagy hittanoktatás szeptemberi bevezetésével a társadalom többsége, mintegy 68 százaléka egyetért, 31 százaléka azonban ellenzi azt.

A többség (mintegy 58 százalék) támogatja azt is, hogy a felsőoktatásban államilag finanszírozott képzésben tanulóknak nyilatkozatban vállalniuk kell, hogy diplomájukat a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik, és a végzéstől számított húsz éven belül a támogatott idővel megegyező ideig Magyarországon dolgoznak. A megkérdezettek 42 százaléka ugyanakkor nem ért egyet az intézkedéssel.

A szeptember elsején hatályba lépett pedagógus-életpályamodell bevezetésével a Századvég felmérése szerint a lakosság 64 százaléka inkább egyetért vagy teljesen egyetért, míg 19 százaléka inkább nem ért egyet és mindössze 9 százaléka ellenzi.

1000 embert kérdeztek

A kormány egyes szakterületeken elért teljesítményének vizsgálata során a Századvég augusztus és november között végezte el telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását. A kutatóintézet a projekt során szakpolitikai témánként ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel.

Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – írta az alapítvány közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik