Belföld

Rogán szomszédja kereshet a belvárosi adventi vásáron

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

Rogán Antal szomszédjának cége, a HG Média Kft. érdekeltségei szervezik a Bazilikánál zajló karácsonyi vásárt, amelyből több tízmillió forintos bevétellel számolhatnak – írja a hvg.hu.

A Belváros-Lipótváros „kulturális, társadalmi hagyományainak ápolására, érdekvédelmi jelleggel” alapították meg a Belváros-Lipótváros Kulturális Hagyományőrző Egyesületet. Az egyesület elnökségi tagjai ismertek a budapesti partivilágban: Klinkó György az egykor a Rudas Fürdőben indult Cinetripet szervezte többek között, Bicskey Levente a Városligetnél lévő Dürlin szórakozóhely egyik tulajdonosa – írja a hvg.hu.

A trafik is bejött neki

Az egyesület kapta meg a Szent István-bazilika melletti téren jelenleg is zajló adventi vásár megrendezésének jogát a kerülettől, amelyről a polgármester saját hatáskörben dönthetett. Rogán Antal a közterület használati díjból is jelentős, 85 százalékos kedvezményt adott, így a Belváros-Lipótváros Kulturális és Hagyományőrző Egyesület összesen 4,4 millió forintot fizetett a kerületnek.

A karácsonyi vásárra készülő árusítók ugyanakkor már nem az egyesülettel, hanem az AVB Rendezvényszervező Kft.-vel kötöttek szerződést. Az AVB a cégadatok szerint közvetetten a HG Média érdekeltsége, miután egyik tulajdonosa, az Epicure Events Kft. is a cégcsoporthoz tartozik. Egyébként mindhárom céget ugyanarra a címre jegyezték be. A Hamu és Gyémánt Kft. többek között arról lett ismert, hogy egyik tulajdonosa, Csetényi Csaba a belvárosi polgármester Rogán Antal szomszédja volt, és testvérével összesen 9 trafikkoncessziós jogot nyert a kerületben.

3 millió a helypénz

A kitelepülni szándékozóknak mindeközben mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk. A téren felállított pavilonok többsége 8 négyzetméteres, két részre osztható, egy 4 négyzetméteres részért 600 ezer forintot kért a vásározóktól az AVB, míg a saját molinóval ellátott faházzal jelen lévő Államadósság-kezelő Központ (egy korcsolyaélező működik benne) azt közölte megkeresésünkre, hogy 3 millió forint helypénzt fizetnek.

A hvg.hu arról is közölt számításokat, hogy mekkora bevételekkel és milyen költségekkel lehet számolni egy ilyen rendezvénye, de az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a rendezvény nem annyira a kulturális értékekre koncentrál, mint inkább a profitra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik