Belföld

Ónos esőt hozhat a karácsony

Veszélyes lehet a közlekedés a síkos utak és az intenzív ünnepi forgalom miatt.

A következő napokban, illetve a karácsonyi ünnepek alatt a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján nem várható nagyobb havazás vagy rendkívüli téli időjárási helyzet. Ugyanakkor ónos esőre és szitálásra, hószállingózásra, zúzmaraképződésre, deresedésre és páralecsapódásra is számíthatnak a közlekedők, illetve többször is ködös idő várható.

Tehát a havazástól eltekintve időszakosan, akár nagyon rövid idő alatt is télies útviszonyok alakulhatnak ki, mivel a következő egy hétben is fagypont körüli hőmérséklet várható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ünnepek alatt is, mint ahogy a téli időszak minden napján, 0-24 órás szolgálatot lát el, vagyis 93 üzemmérnökségünk dolgozói továbbra is 12 órás váltott műszakokban végzik majd a szükséges síkosságmentesítési munkákat.

Főleg a hidak és felüljárók lehetnek veszélyesek

A szakemberek folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket, illetve több mint 300 útmeteorológiai állomás adatait, útellenőrök is járják majd a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatot, így ha szükséges, az egyes útszakaszokon az úthálózati szerepük alapján elvégezik a síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási munkálatokat. A magasabb üzemeltetési szolgáltatásba tartozó utakon preventív jelleggel is beavatkoznak, hogy megakadályozzák a síkosság kialakulását.

A várhatóan nagyobb ünnepi forgalom miatt fokozott óvatossággal vezessünk, mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és tartsák be a követési távolságot! Időszakosan kialakulhatnak síkosabb útszakaszok, főleg a magasabban fekvő területeken, erdősávoknál, árnyékos helyeken, felüljárókon, hidakon.

Ha nagyobb távolságra indulnának el az ünnepek alatt, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a társaság megyei vagy autópálya diszpécsereinél, illetve Útinform munkatársainál! Hivatalos Facebook és Twitter oldalainkon, illetve a www.utinform.hu weboldalunkon minden elérhetőség megtalálható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik