Belföld

Megszavazták az adócsökkentést Győrben

24.hu
24.hu

2013. 12. 20. 12:25

Az iparűzési adó január elsejétől a korrigált nettó árbevétel 2 százalékáról 1,8 százalékra csökken ez a közteher.

Az egyhangú döntéshozatal előtt Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt: most jött el az ideje a csökkentésnek, amivel a korábbi évek sikeres munkahely-megtartási lépéseit erősítik, további ösztönzést adva a nagy cégek mellett a városban működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

A városi közgyűlés ezt megelőzően nagy többséggel elutasította azt az ellenzéki módosító indítványt, miszerint maradjon a szabályozás része az az évtizedes kitétel, hogy iparűzési adójuk huszonötödét pántlikázhatják a cégek. A városvezetés felszólaló képviselői ezzel szemben azt hangoztatták: e társaságok a társadalmi felelősségvállalás részeként amúgy is támogatják a helyi kulturális és sportéletet.

Élénkítheti a gazdaságot az engedmény

Múlt pénteken beszélt arról újságíróknak a városvezető, hogy az iparűzési adó csökkentését javasolják a győri közgyűlésnek. Közölte, azzal számolnak, hogy az amúgy is pezsgő helyi gazdaságot tovább élénkíti az intézkedés, így a kieső 1,5 milliárd forintos adóbevétel zöme később visszakerül a város költségvetésébe. Elmondta, a lépés hatásait elemezve elképzelhető, hogy a jövőben további csökkentésről határoznak.

“A gazdaság nagyon jól mozgatja ezt a várost, ami jól látszik az adóbevételekből is, de mi úgy gondoltuk, ahhoz, hogy még lendületesebben fejlődjön Győr térségében a gazdaság, arra van szükség, hogy valamiféle ösztönzőt hozzunk létre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nagyobb hazai városok közül csak Kecskemét tér el lefelé a kétszázalékos iparűzési adómértéktől.

Kifizetik a város adósságát

Borkai Zsolt arra a kérdésre, miért teszik meg ezt a lépést pár héttel azt követően, hogy a közgyűlés az iparűzési adó változatlanul hagyása mellett döntött, azt közölte: időközben az állami költségvetés számai alapján ismertté vált, mennyi pénzből működik, fejleszt 2014-ben az önkormányzat, akárcsak az, hogy milyen mértékű adóbevételekkel számolhat a város. Emellett épp a nap folyamán jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a kormányzat átvállalja a város még megmaradt adósságállományát.

Januárban azt közölte az MTI-vel Simon Róbert Balázs alpolgármester, hogy megközelítette a húszmilliárd forintot Győr tavalyi adóbevétele. A 19,42 milliárdos összeg gyakorlatilag megegyezik az előző évivel. A bevételek zömét adó iparűzési adó 16,28 milliárdos összege szinte változatlan, az építményadóból befolyt 1,96 milliárd is egyezik a megelőző évivel, ahogy a gépjárműadó 1,08 milliárdos összege is csak minimális csökkenést mutat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.