Belföld

Megszavazták az adócsökkentést Győrben

Az iparűzési adó január elsejétől a korrigált nettó árbevétel 2 százalékáról 1,8 százalékra csökken ez a közteher.

Az egyhangú döntéshozatal előtt Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt: most jött el az ideje a csökkentésnek, amivel a korábbi évek sikeres munkahely-megtartási lépéseit erősítik, további ösztönzést adva a nagy cégek mellett a városban működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

A városi közgyűlés ezt megelőzően nagy többséggel elutasította azt az ellenzéki módosító indítványt, miszerint maradjon a szabályozás része az az évtizedes kitétel, hogy iparűzési adójuk huszonötödét pántlikázhatják a cégek. A városvezetés felszólaló képviselői ezzel szemben azt hangoztatták: e társaságok a társadalmi felelősségvállalás részeként amúgy is támogatják a helyi kulturális és sportéletet.

Élénkítheti a gazdaságot az engedmény

Múlt pénteken beszélt arról újságíróknak a városvezető, hogy az iparűzési adó csökkentését javasolják a győri közgyűlésnek. Közölte, azzal számolnak, hogy az amúgy is pezsgő helyi gazdaságot tovább élénkíti az intézkedés, így a kieső 1,5 milliárd forintos adóbevétel zöme később visszakerül a város költségvetésébe. Elmondta, a lépés hatásait elemezve elképzelhető, hogy a jövőben további csökkentésről határoznak.

“A gazdaság nagyon jól mozgatja ezt a várost, ami jól látszik az adóbevételekből is, de mi úgy gondoltuk, ahhoz, hogy még lendületesebben fejlődjön Győr térségében a gazdaság, arra van szükség, hogy valamiféle ösztönzőt hozzunk létre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nagyobb hazai városok közül csak Kecskemét tér el lefelé a kétszázalékos iparűzési adómértéktől.

Kifizetik a város adósságát

Borkai Zsolt arra a kérdésre, miért teszik meg ezt a lépést pár héttel azt követően, hogy a közgyűlés az iparűzési adó változatlanul hagyása mellett döntött, azt közölte: időközben az állami költségvetés számai alapján ismertté vált, mennyi pénzből működik, fejleszt 2014-ben az önkormányzat, akárcsak az, hogy milyen mértékű adóbevételekkel számolhat a város. Emellett épp a nap folyamán jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a kormányzat átvállalja a város még megmaradt adósságállományát.

Januárban azt közölte az MTI-vel Simon Róbert Balázs alpolgármester, hogy megközelítette a húszmilliárd forintot Győr tavalyi adóbevétele. A 19,42 milliárdos összeg gyakorlatilag megegyezik az előző évivel. A bevételek zömét adó iparűzési adó 16,28 milliárdos összege szinte változatlan, az építményadóból befolyt 1,96 milliárd is egyezik a megelőző évivel, ahogy a gépjárműadó 1,08 milliárdos összege is csak minimális csökkenést mutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik