Belföld

Halálos mellékhatásai lehetnek egy fogamzásgátlónak

A Magyarországon is kapható termék miatt Amerikában már 3500 per indult.

Trombózist okozhat egy Magyarországon is forgalmazott fogamzásgátló gyűrű. A magyar orvosok szerint nem veszélyesebb, mint bármelyik másik hasonló hatóanyaggal működő eszköz – akármit is jelentsen ez.

Bár a közösségi oldalak tele vannak rémtörténetekkel arról, hogy ez a fajta fogamzásgátló mennyire veszélyes, itthon a több mint 30 féle eszköz között egyre népszerűbb. Egy hüvelygyűrűről van szó, melynek a magyar a törvények miatt, a neve nem kerülhet be a hírekbe.

Az MSD Pharma Hungary állásfoglalást küldött a Hír24 anyaga kapcsán. Ezt írják:

“Minden kombinált hormonális fogamzásgátló növelheti a vérrögök kialakulásának esélyét, ez igaz a Magyarországon legelterjedtebb eszközre, a tablettára is. A vénás tromboembóliás szövődmény előfordulásának kockázata nagyon kicsi, mely főleg a használat első évében jelentkezhet. A kockázat minimalizálása érdekében az egyes készítmények használatáról minden esetben a nőgyógyász szakorvos vagy a kezelőorvos dönt.

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) 2013 elején folytatott átfogó, minden forgalomban lévő készítményre kiterjedő vizsgálata szerint a fogamzásgátlók használata lényegesen több előnnyel jár, mint kockázattal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen konzultáljanak nőgyógyászukkal vagy a kezelőorvosukkal, és hajlamosító tényezők fennállása esetén időben áttérjenek más védekezési módszerre.

Az MSD Pharma Hungary Kft. minden készítmény, így a hüvelygyűrű esetében is kizárólag az alkalmazási előírásnak megfelelő használatot ajánlja, amely figyelmeztet a tromboembólia rizikójára is. Vállalatunk a törzskönyvező hatóságokkal együttműködve folyamatosan monitorozza gyógyszereinek biztonságosságát, és jelenti az esetleges mellékhatásokat is.”

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik