Belföld

Az utolsó nap

Kicsiknek és nagyoknak is élmény a Szent István Emlékév záró programsorozata. Este 17 órától élő közvetítést adunk a Vörösmarty Színházból, az ünnepi emlékévzárásról.

Elérkezett a nap, december 20-án lezárul a Szent István Emlékév. Ennek alkalmából már reggel beindult a programok, kiállítás megnyitók, kézműves rendezvények. A Szent István Művelődési Házban például egymást érik a jobbnál jobb kulturális rendezvények, olyannyira hogy a mindenre kíváncsi közönségnek szinte futkosnia kell a termek között.

Mária Kegyhelyek

Tíz órától két teremben is életre kelt. A Szent László teremben Mária Kegyhelyek a Fehérvári Egyházmegyében és Európában címmel nyílt fotó kiállítás. Miközben a képekből egy dia összeállítást vetítettek a falra, Vakler Anna és Cserta Balázs előadását hallgathatta meg a közönség még a beszédek előtt. A művelődési ház vezetője elmondta: a fotó pályázatra összesen 207 műalkotás érkezett, melyek közül négyet díjaztak: Márkus Hilda, Mohos Balázs, Nagy Zoltán és Grimlinyi Fatime képét.

Én Fehérváram

Míg a csapat egyik fele a csodálatos fotókat nézegette a paravánok között kószálva, a Szent István teremben már a Tóparti Gimnázium Művészeti Szakközépiskola növendékeinek az Én Fehérváram elnevezésű, különböző technikával megalkotott képeit lehetet megtekinteni. A képek nagyrészt a történelmi belvárost örökítették meg, de volt olyan is ahol a Skála épülete díszelgett. Az eseményen az intézmény diákjai is felléptek, verssel és egy dallal is kedveskedtek a közönségnek.

A Barokk kor stílusjegyei

Aki pedig nemcsak nézni szeret, de az alkotáshoz is kedve támadt, nyugodtan helyet foglalhatott a Szent Imre teremben elhelyezett egyik asztalnál, ugyanis a Fejér Megyei Művelődési Központ munkatársai egészen délután 16 óráig segítenek angyalkákat és karácsonyfadíszeket készíteni, aki pedig szeretné még a fémdomborítást is kipróbálhatja.

Egyébként ők sem jöttek üres kézzel, az asztalok mellett egy barokk kort idéző kézműves kiállítás is megcsodálható. A képeken a Szent István korabeli viseletek, technikák köszönnek vissza.

A mai programokat a Fehérvár Médiacentrum javarészt egyenesben közvetíti. Ennek megfelelően látható lesz a Fehérvár Televízióban a Nemzeti Emlékhelynél, 16 órakor kezdődő A Mű épül című invokáció kilenc tételben. Élőben láthatják a médiacentrum jóvoltából a Fehérvár24-en is a Vörösmarty Színházban 17 órakor kezdődő ünnepi záróműsort, amiben Áder János köztársasági elnök zárja a 2013-as Szent István Emlékévet. Akik nem jutnak be a színházba, azok óriás kivetítőkön követhetik a Teleki Gimnázium fiú karát, Cser-Palkovics András ünnepi beszédét, Gáspár Sándor színművészt, az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, az Alba Regia Vegyeskart, a Primevara Vegyeskar Szerekován Jánossal. Az est és az emlékév zárása Demjén Ferenc koncertje lesz a Magyar Király Szálló előtt felállított színpadon. A koncert végén Demjénnel közösen elénekli Székesfehérvár a Kell még egy szó című Koltay Gergely dalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik