Belföld

Okos pont a Dunakanyarban

Ez lesz az ország első, nem a fővárosban működő okos pontja, azaz a fiatal vállalkozókat segítő nemzetközi program.

A 35 év alattiak vállalkozásindítását és fejlesztését célzó nemzetközi program indul Szentendre térségében Dunakanyar Smart Pont néven – számol be az infoszentendre.hu.

  • A Smart projekt célja, hogy a hagyományos vállalkozói ismereteken túl meghonosítsa hazánkban a „transzformatív” üzleti megközelítést, amelynek központjában a felhasználó áll, az üzleti gondolkodás pedig hosszú távú fenntarthatóságra, kreativitásra épül.

Smart Pontok összesen hat közép-európai országban működnek, céljuk, hogy olyan tudást adjanak, amik ösztönzik a fiatalok vállalkozó kedvét, illetve segít a már meglévőek fejlesztését. Ezt ingyenes workshopokkal, tanácsadással teszi a szervezet, mely emellett mentorál is, valamint konkrét üzleti terv készítésében is segít. Mindezt pedig már Szentendrén is elérhető a város iskolákban.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint a fiataloknak figyelni kell, hogy a következő időszakban melyek lehetnek azok a területek, amivel egyrészt szívesen foglalkoznának, másrészt pedig lehetőségek is nyílnak a gazdaságban az érvényesülésre és működésre. A Smart Pontok jelenleg három területre fókuszálnak: a kreatív, az informatika szakterületekre és a zöldgazdaságra. Szalai Piroska azonban hozzátette, természetesen a gazdaság minden egyéb más területére is érdemes figyelni.

Szentendre számára is előnyökkel járhat a Smart Pont, ezt Dietz Ferenc polgármester fejtette ki, kiemelve, hogy a városnak rendkívül fontos a fiatalok és az idősek tanulásának segítése is, ezért is működik Szentendrén egyebek mellett az Aranykor Központ és a szenioriskola is.

A projekt fő célja olyan regionális kompetencia-központok (SMART Pontok) felállítása, amelyek megfelelő képzést nyújtanak elsősorban 15-35 év közötti fiatalok számára, akik az említett szektorokban szeretnének vállalkozásokat alapítani.

“Szentendre az elmúlt években nemcsak elfogadott egy ifjúsági koncepciót, hanem sok mindent meg is valósított. Többek között bölcsőde, óvoda, iskola, játszótér és védőnői intézet felújításokat, programokat, mint a Ki mit tud, a diákpolgármester választás vagy a nagy sportágválasztó. Emellett elismeri fiataljait a Jó tanuló, jó sportoló díjakkal, de létrehozta a város a Talentum díjakat is, valamint felsőoktatási együttműködési megállapodásokat kötött. Mindez kibővül most a Smart regionális kompetencia-központtal” – fűzte hozzá Dietz Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik