Belföld

Ha betöltötte a 65. életévét, leváltják

Egy Alma Mater emlékérmet is átadtak a diplomaosztón

Harminckettő – földmérő és földrendező, illetve igazgatás szervező szakos – hallgató kapott diplomát december 19-én, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának épületében. Az ünnepélyes átadón a kar dékánja, Mélykúti Gábor elmondta: Bízik abban, hogy a többség ennél a szintnél nem áll meg, tovább tanul, fejleszti képességeit és munkájával öregbíti majd az egyetem hírnevét. Az egyetemre, aminek a helyzete és jövője bizonytalan – árulta el.

Nagyon nehéz pénzügyi zárásokkal tarkított év van mögöttük, és a pillanatnyi állás szerint a következő még nehezebb lesz. Fogalmunk sincs, hogy munkánkat milyen keretek között folytatjuk majd tovább. Az ősz folyamán elmaradt döntések következtében, biztos, hogy a tavaszi félévet még Fehérváron folytatjuk, a jövőt illetően viszont feszülten várjuk a kormány döntéseit. Egy oktatási intézmény létét, működésének feltételeit alapvetően a hallgatói létszám és a hozzákapcsolódó finanszírozási rendszer határozza meg. Ebben az évben például az igazgatásszervező szak minden évfolyamát fel tudtuk tölteni, azonban 2012-től már nem kaptunk államilag finanszírozott helyet. Sőt, az önköltséges keretszámokat is évente kérvényezni kell a közigazgatási miniszternél – magyarázta el a dékán, majd azzal folytatta: – A következő pénzügyi évre még nem rendelkezünk információkkal, nem tudjuk sem a finanszírozás módját, sem pedig a felosztás elvét. A 2014-2015-ös tanévre még a keretszámokat sem kaptuk meg, pedig a felvételi tájékoztató szerkesztése december 20-án lezárul – mondta el Mélykúti Gábor, aki azt is elárulta, a dékáni láncot most viseli utoljára.

Megbízatásom 2014. június végéig szól. Hagyományosan a tanévzáró ünnepségen kellene átadnom azt az új vezetőnek, azonban az időközben módosult felsőoktatási törvény értelmében a 65. születésnapom hajnalán – február 13-án – már nem folytathatom az itteni munkát. A jelenlegi bizonytalan helyzetben az egyetem rektora nem írt ki pályázatot, így nagy valószínűséggel egy ideig megbízott vezetője lesz az intézménynek – magyarázta a vezető, majd beszédét azzal zárta: Reméli, sikeresek lesznek a kirepült hallgatók az életben.

A diplomák átadása mellett, a tanulók külön elismerésekben is részesültek. Kiosztották a dékáni dicséreteket, és a kar tudományos konferenciáján elért eredményeket is oklevéllel jutalmazták, illetve Bődy Ádámot az Alma Mater emlékéremre is érdemesnek találták, amelyből évente maximum 1-2 darabot osztanak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik