Belföld

Medián: behozhatatlan a Fidesz előnye

bekemenet(210x140)(1).jpg (békemenet)
bekemenet(210x140)(1).jpg (békemenet)

A kormánypárt újra növelte szavazótáborát, és nőtt az újraválasztást valószínűsítők aránya.

Néhány hónappal a parlamenti választás előtt behozhatatlannak tűnik a Fidesz előnye – derül ki a Medián felméréséből, melyet a csütörtökön megjelenő HVG közölt.

A Fidesz idén úgy tudott jelentősen erősödni (az év elején a választók 27 százalékát tudhatta maga mögött, jelenleg 37 százalékát), hogy közben a többi párt népszerűsége lényegében nem változott. Az MSZP támogatottsága 13-14 százalékon, a Jobbiké 9-10 százalékon, az Együtt 2014–PM szövetségé 5 százalék körül, az LMP-é nagyjából 2 százalékon stagnál. A DK év eleji 2 százalékos tábora a teljes szavazókorú népességben 4 százalékosra nőtt.

Már év elején is a Fideszt tartották a legtöbben a 2014-es választás esélyesének, az újraválasztást valószínűsítők aránya akkor 35 százalék volt, mostanra 58 százalékra nőtt, ráadásul az ellenzéki pártok szavazóinak 27 százaléka is ezzel számol.

A felmérés alapján számottevően javult a választói aktivitás: az év elején mért 43 százalékhoz képest jelenleg a választópolgár fele biztosnak gondolja, hogy szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik