Belföld

Kéthónapos csúszásban a szegedi termál projekt

Távolabb fúrják a lakóházaktól a visszasajtoló kutat.

Kedden sajtótájékoztatón számolt a be a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter és a Geotermikus Szolgáltató Kft. a szegedi termálprojekt előrehaladásáról. Elhangzott, a munkálatok sajnos jelentős, mintegy két hónapos lemaradásban vannak, mert a 2-es kutat a Semmelweis utcában újra kell fúrni, a lakók tiltakozása miatt.

A tavaszi munkakezdés óta eltelt időszakban azonban megépült az egyetemi épületeket, a Somogyi-könyvtárat és az Art Hotelt is ellátó, mintegy 3,5 kilométer hosszúságú vezetékrendszer, sőt itt már üzemel is a termelő és az egyik visszasajtoló kút is.

Jelenleg az áthelyezett visszasajtoló kutat fúrják, még mintegy 300 méter hiányzik a szükséges mélység eléréséhez. 90%-ban elkészült az újszegedi fűtőkör távvezetéke már, és a hőközpontok 40%-a is elkészült. A termelőkutat jauárban kezdik fúrni a Kisstadion területén.

A beruházással a Gyermekkórházat, a Sportcsarnokot és uszodát, a MÁV rendelőt, az Szegedi Biológiai Kutatót, az ÁNTSZ központi épületét és a kollégiumokat fogják ellátni hőenergiával.

A 3,3 milliárd forintból megvalósuló környezetkímélő fűtési rendszernek a jövő év augusztusára kell befejeződnie, hogy a következő fűtési szezonban már üzemszerűen működhessen.

A sajtómunkás szemével

Mint minden európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnál kötelező elem – vagy ahogy trendibb: a projekt része a vendéglátással egybekötött sajtótájékoztató. 

A szegedi termál projekt lebonyolításárt felelős szakemberek úgy gondolták, hogy december 17-én a munkálatokat nulla fokban is megmutatják a sajtó számára egy rendkívül alul szervezett  ám “az NFÜ-nek úgy is jó lesz” sajtótájékoztatón. Na bumm, kit érdekel ez a karácsonyi bevásárlások idején? Kutyát sem.

De mivel ugyanez a cég nyomogatja a csöveket Újszegeden is, ezért rögtön – fél óra csúsztatással – kettő sajtótájékoztatót tartottak, mondván ha már ide eljöttek akkor jó lesz két jelenléti ívet aláíratni, utólag senki sem tudja ezt már… Igen, de egy időben kettő sajtótájékoztatót nem lehet tartani ezért az SZTE MC (Szegedi Tudományegyetem Média Centruma – mert hát ilyen is van ár kérem!) kitalálta a tutit, két sajtómeghívót küldött ki egyiket kettő órára a másikat fél háromra!

Természetesen a sajtó képviselőinek egyik fele megérkezett háromnegyed kettőre, a másik fele negyed háromra így biztos volt a káosz, de hát úgy látszik, ez a projekt része.

Ahogy szokott lenni, kávé, tea és pogácsa és a semmit mondó hablatyolás, az ömlengő önfényező színes dosszié amiben arról dicsekednek, hogy ha nincs az unió akkor meleg víz sincs, és ha nincs meleg víz, fognak ám fázni az épületben télen. 

Legalább a tea forró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik