Belföld

Ezért lehet ma veszélyes az időjárás

köd (köd, időjárás, gyerek, )
köd (köd, időjárás, gyerek, )

Citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország dél-nyugati megyéire, mert az éjszakai és a reggeli órákban sűrű ködre számíthatunk. Elszórtan gyenge ónos szitálás is valószínű. Egyébként pedig ránk ült a hidegpárna: szürkeség, 0 fok körüli hőmérséklet.

Szerdán túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. Néhol szitálás, ónos szitálás előfordul. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet délután többnyire -1, +2, késő este -3, +1 fok között valószínű.

Csütörtökön borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak a Dunántúlon vékonyodhat el, esetleg szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Ónos szitálás, szitálás, hószállingózás egyaránt előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúlon megélénkülhet a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul, de délnyugaton ennél kissé melegebb lehet.

Pénteken az ország nagy részén borult, párás, néhol ködös idő várható, de elsősorban a Dunántúlon elvékonyodhat, átmenetileg fel is szakadozhat a felhőzet. Ónos szitálás, szitálás, hószállingózás egyaránt előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul, délnyugaton ennél kissé melegebb is lehet.

Európában a jelentősebb változást okozó időjárási frontok továbbra is a szárazföld nyugati és északi partvidéke mentén vonulnak. Így a Brit-szigetek, a Skandináv-félsziget térségében változatos az idő; elszórtan esik az eső, az északabbi területeken havazik. Az Urál előterében lévő ciklon hátoldalán hideg levegő halad a Fekete-tenger felé, Európa legkeletibb részén napközben is fagy, sőt helyenként nem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet.

A nyugati partvidék előtt húzódó front előtt viszont enyhe levegő áramlik, Franciaország nyugati felén 10 és 16 fok közé melegszik fel a levegő. Hasonlóan enyhe az idő a Földközi-tenger délnyugati medencéjében, ahol a döntően anticiklonális hatásoknak köszönhetően több órára kisüt a nap, és délután helyenként 19, 20 fokot is mérnek. Magasnyomás terül el a szárazföld középső területei felett is, de ott az alacsonyabb légrétegekben megrekedő nedvesség miatt többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható; a medencében marad a hideglégpárna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik