Belföld

850 millió forintot parkoltat a Gyermekrák Alapítvány

kórház-gyerek (kórház, gyerek)
kórház-gyerek (kórház, gyerek)

A Gyermekrák Alapítvány az 1 százalékos felajánlásoknak hála évi 250-300 millió forintból gazdálkodik, amelyből a daganatos gyerekeket gyógyító hálózat az elmúlt két évben összesen 16 millió forintot kapott, az alapítvány számláján pedig 850 millió forint áll felhasználatlanul - írja az Index.

Tavalyig az alapítvány 850 millió forint készpénztartalékot halmozott fel, amely összegről a szervezet elnöke, Baogh István korábban azt nyilatkozta, egy kórházat szeretnének felépíteni. Az Indexnek azonban ezt már cáfolta, mondván „a titkos kórház” terve nem igaz, ezt az összeget arra tartalékolják, ha esetleg valami nagyobb ívű projektbe kezdenének, legyen miből kiindulni. „Az utolsó fillérjeit nem költi el az ember”– mondta Balogh a csaknem egymilliárdos összegről.

Mire ment a pénz?

Az 1 százalékos adományokat a jelenlegi szabályozás szerint három éven belül el kell költeni. Az erről rendelkező törvényt – egyebek mellett éppen az adományokat tartalékoló alapítványok miatt – 2011 végén módosították, ám az addig felhalmozott összegek hasznosítására nem kötelezték a szervezeteket. A Gyermekrák Alapítványhoz a lekötött összegek kamataiból évi 50-60 millió forint folyik be.

Az elszámolások szerint az alapítvány csak a támogatások töredékét, 9-34 millió forintot költött működési költségekre, az összes többi pénzből kórházakat, családokat és orvosokat támogattak.

Balogh szerint az elmúlt 16 évben összesen több mint 3 milliárd forintot osztottak szét. „A kórházak támogatására 1 462 294 000 Ft-ot, rákos beteg gyermekek támogatására 1 163 962 000 Ft-ot, civilszervezetek támogatására 42 060 000 Ft-ot, orvosok támogatására 16 000 000 Ft-ot fordítottunk” – írta Balogh. Az alapítvány elnöke azt azonban már megtagadta az Indexnek, hogy a fentinél részletesebb elszámolást adjon a pénzről.

Dr. Kriván Gergely, a Gyermekonkológiai Hálózat elnöke szerint 2012-ben és 2013-ban a hálózatba tartozó nyolc kórház a Gyermekrák Alapítványtól összesen évi 2 millió forintot kapott idegen nyelvű szakirodalom vásárlására, illetve az alapítvány jóvoltából 10 jövőbeli gyermek hemato-onkológusnak tudtak havi 50 ezer forintos ösztöndíjat adni (ez utóbbi összesen hatmillió forintot jelent). A hálózat tehát összesen évi 8 millió forintot kapott az alapítványtól 2012-ben és 2013-ban. Korábban egyébként más, nem rákos gyerekekre specializálódott kórházaknak ennél sokkal jelentősebb (összesen 86 milliós) támogatást is nyújtott az alapítvány a beszámolói szerint.

Dugókerülés betegszállítóval

Az index emellett megvizsgálta az alapítvány egyéb tevékenységeit és kiadásait is, így a szervezet vezetőinek fizetését is. Kiderült például, hogy az elnöke, Balogh István, saját állítása szerint nem az alapítványtól kapott fizetéséből él, hanem abból, hogy két magazin, a Beszt Karitatív és a Kór-lap  főszerkesztője.

Az Index kedden arról írt, hogy a szervezet elnöke a Gyermekrák Alapítvány betegszállító autójával furikáztatja magát, és a sínen hajtva kerüli ki a dugót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik