Belföld

Újabb díjat söpört be a fehérvári teátrum színésze

hirtling istván (hirtling istván, )
hirtling istván (hirtling istván, )

Hirtling István a kitüntetést és Pusztai Ágoston szobrát Kubik Anna színművésznőtől vette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Az Ivánka Csaba Alapítvány idén tizenharmadik alkalommal ítélte oda az Ivánka Csaba-díjat, egy pályatársakból álló kuratórium döntése alapján. December 16-án ezt a díjat a Vörösmarty Színház társulatának tagja, Hirtling István színművész nyerte el.

Az Ivánka Csaba Alapítvány a Nemzeti Színház tragikusan, fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője emlékét őrzi az egyre rangosabb elismeréssel, amelyet korábban Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs, Bubik István, Végh Péter, Kézdy György, Kubik Anna, Kováts Adél, Őze Áron, Bán János, Tóth Éva színművészek és Fekete Mari zenei vezető kaptak meg. Az alapítók olyan művészek munkájára szeretnék felhívni a figyelmet, akik Ivánka Csabának fontos produkciókban partnerei voltak, művészi, emberi értékekben hozzá hasonlóan gazdagok. Az Alapítvány kuratóriumának tagjai Csomós Mari, Hámori Ildikó, Kubik Anna, Papp Zoltán színművészek és Ivánka Csaba özvegye, Bartos Zsóka.

Hirtling István nem tudott meghatottság nélkül beszélni a díjról, hiszen a névadó színésztárs sokat jelentett számára: „Csaba tanúja és segítője volt a pályakezdésemnek. Nagyon sajnálatos, hogy viszonylag fiatalon, negyvennyolc évesen hagyott itt minket. Nemcsak ez a díj őrzi emlékét és fantasztikus tehetségét, hanem rengeteg színházi felvétel, tévéjáték és rádiós hangfelvétel, sőt, zenekarának, a Topo Neurocknak a felvételei is. Rendkívül megtisztelő, hogy a kuratórium méltónak talál a díjra. Éppen harminc évvel ezelőtt diplomáztam. Olyan, mintha ezzel a kitüntetéssel aranykeretbe kerülne ez a harminc év.”

A Vörösmarty Színház művészét nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége jutalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik