Belföld

Új ajtókat nyithat a NYITOK

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 12. 17. 06:00

Ingyenes nyelvi és informatikai képzésekkel, kompetenciafejlesztő tréningekkel segíti az álláskeresőket és a munkahelyük elvesztésével fenyegetett embereket az új vásárhelyi civil iroda.

Hétfőn bemutatták a sajtónak a Nyitott Tanulási Központok (NYITOK) hálózatának hódmezővásárhelyi irodáját, ahol is a jövő évtől többek közt ingyenes kompetenciafejlesztő képzésekkel, számítástechnikai és nyelvi kurzusokkal, valamint szociális, pénzügyi és életmód tanácsadással várják a tanulni vágyókat.

Tizennégy képzés a programban

NYITOK(650x433).jpg (nyitok hálózat, nyitok, vásárhely, )Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért (SZETT) nevű nonprofit, civil szervezeteket tömörítő társulás még 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a segítse a leszakadóban lévő társadalmi rétegeket a munkaerő-piaci helyzetük javításában. A SZETT törekvései a NYITOK-projektben öltöttek testet. Országszerte eddig ötven településen nyitottak a most átadott vásárhelyi irodához hasonló tanulási központot. A képzőhelyeken 14 kurzust indítanak. Ezek közt van angol és német nyelvtanfolyam, a mindennapi pénzügyekben való eligazodást segítő képzés, speciálisan a női munkavállalókat, a kezdő vállalkozókat illetve kisgyermekeseket segítő tanulási program is.

NYITOK2(650x433).jpg (nyitok hálózat, nyitok, vásárhely,)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A programokkal az alacsonyabban képzett álláskeresők munkaerő-piaci helyzetén szeretnék javítani, ugyanakkor azok számára is igénybe vehetőek a szolgáltatások, akik úgy érzik tovább kell tanulniuk a munkájuk megtartása érdekében – mondta el Balázs Ákos projektmenedzser, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet elnöke.

Teret adnak a helyi igényeknek

NYITOK3(650x433).jpg (nyitok hálózat, nyitok, vásárhely)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A NYITOK hálózatnak minden városban van egy helyi partnere, amely segít a helyi igények felmérésében, a tagtoborzásban, illetve a szervezet által hirdetett üzenet célba juttatásában. Ez valahol az önkormányzat, valahol civil egyesületek. Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ az.

NYITOK4(650x433).jpg (nyitok hálózat, nyitok, vásárhely)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Az elmúlt időszakban tízezrekkel kerültünk kapcsolatba a programjainkon keresztül, így kellő rálátásunk van a célcsoportra, illetve arra milyen képzésekre van szüksége a vásárhelyieknek – mondta el Gajdán Bálint, a BFMK vezetője, hozzátéve, szeretné ha ez a kezdeményezés nem egy időszakos, kísérleti projekt, hanem egy hosszú távú, jól beágyazott, sokakat elérő program lenne.

A Bajcsy-Zsilinszky utca 70. alatt működő központ januártól várja a képzésekre a jelentkezőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.