Belföld

Nemzedékről, nemzedékre

A Kodály Hét első napján zenei vetélkedőt rendeztek

„Érik a szőlő, hajlik a vessző” – ezzel a kedves és sokak által ismert népdallal indították útjára a Kodály Hetet tegnap, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A Kodály Hetet, amit hatalmas várakozás övez egész évben, hiszen számos verseny, feladat, program és rendezvény színesíti. Ez a közel húsz éves múlttal rendelkező programsorozat, hagyományosan minden évben Kodály Zoltán születésnapján kezdődik, azaz december 16-án és a hónap 21. napján ér véget, ezúttal a Szent István Emlékév záró rendezvényével, amelyen közel kétszáz zenetagozatos vesz részt az iskolából.

De ne szaladjunk ennyire előre, addig még rengeteg élmény vár a tanulókra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint rögtön az első nap, amikor Giuseppe Verdi és Richard Wagnerzeneszerzők életéről és munkásságáról felhalmozott tudásról kellett számot adniuk a diákoknak egy vetélkedő keretében.

Dal felismerés – hallás után – karikatúra nézegetés, olykor összeráncolt szemöldökkel, azt kérdezve: Ki lehet a képen azaz ipse?, totó és villámkérdések… Ilyen és ehhez hasonló feladatokkal kellett szembeszállniuk a csapatoknak.

Végül a küzdelemből – ami inkább játékos volt, mint sem véres – a tizenegyedikes „Gézák” kerültek ki győztesen, azaz: Deák Viktória, Bodó Alexandra, Kovács Máté és Kocsi János.

Jutalmuk egy oklevél, némi édesség és sok elismerés lett (különösen a név választásért). De mint tudjuk, itt még nincs vége a dalnak…

December 17-én dallamírás és kottaolvasás, szerdán karácsonyi vásár és Európához kapcsolódó projektnap, csütörtökön pedig egy karácsonyi hangverseny szerepel a programban, amelyet a Szent Imre templomban rendeznek meg

. „Kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – idézte fel az igazgató Kodály Zoltán szavait, a megnyitón, majd hozzá tette: Ahogy minden évben most az a célja a Kodály Hétnek, hogy nemzedékről, nemzedékre adják a kultúrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik