Belföld

Nem tudja milyen fenyőt válasszon? Segítünk! – fotók

Karácsony előtt nemcsak az ajándék vásárlása dilemma, hanem a fenyőfáé is. Az emberek általában szeretnék, hogy nekik legyen a legszebb feldíszített fenyőjük, de ehhez kell egy megfelelő fa. A Szeged24 segít a választásban. Körbejártuk az árusítóhelyeket, és most leírjuk, hogy mit várhat a vásárló.

Kapcsolódó cikkek

Fenyőfavásárral szerte a városban találkozhat – akarva akaratlan – a járókelő. Ez mára már olyan, mint nyáron az utcai zöldség-gyümölcs árusok. Kitelepülések vannak a bevásárlóközpontoknál, a forgalmasabb csomópontoknál, de garázsok előtt vagy éppen házak udvarában is előfordulnak faárusok. A kényelmesebbek akár telefonon is rendelhetnek maguknak fát, ha észreveszik a kiragasztott, telefonszámmal ellátott hirdetéseket.

Általános tapasztalat, hogy a legtöbb ember – akárcsak az ajándékoknál – az utolsó hétre, illetve az utolsó pár napra hagyja a fenyőfavásárlást. Idén sincs ez másként. Sőt, az eladók szerint, eddig még kevesebb volt a forgalom, mint tavaly ilyenkor. Majd ezután jön a roham. Általában háromféle fenyőből választhat az érdeklődő: luc-, ezüst- és Normand fenyő.

A legtöbben az utóbbit keresik, de miután meghallják az árát, inkább másra esik a választásuk. A Normand fenyő sokkal tartósabb, mint a többi örökzöld és tűlevele sem szúr. Hazánkban még nem fejlődtek ki teljesen az ilyen fával telepített erdők, így a legtöbbet külföldről hozatják be. A Szeged Plaza parkolójában és az Árkád tetején lévő fenyőfavásárban például, Dániából hozatott Normand fenyőt vásárolhatnak az emberek. Az árakban ennél a fánál nagy különbséget nem tapasztalhatunk, egy emberméretű örökzöldért átlagosan 10-12 ezer forintot kérnek el.

Az Árkád legfelső parkolószintjén, a főbejárat (Londoni körút felől) felett akár már 1500 Ft értékben is tudunk vásárolni kisebb méretű lucfenyőt. A Plazánál elmondták, hogy ez a fafajta fogy a legjobban, bár a magasabb méretűek. Átlagosan, a legtöbb helyen, 3000 és 5000 forint körül mozognak az árak egy magasabb lucfenyőnél. Ez a fa hidegben akár 2 hónapig is bírja kivágva, viszont melegben, szobában gyorsabban lehullatja a leveleit.  A bevásárlóközpontoknál akár gyökeres fát is lehet venni, bár az eladó szerint számukra nem éri meg annyira, hogy foglalkoznak vele, mégis minden évben hoznak. Ebből a fajtából viszont jobban fogy a Normand és az ezüstfenyő.

Az előbb említett ezüstfenyő a legjobb árban az egyik bevásárlóközpont parkolójában kapható. Ezt a fát is 4000 és 6000 forint körül lehet megvenni, de akár 2500 forintért is vásárolhatunk, ha megelégedünk egy kisebb méretűvel.

Egyre nagyobb az érdeklődés a műfenyők iránt, mert így nem kell minden évben beruházniuk fenyőre és takarítani sem kell utána a szobában annyit, mint egy élő fa után. Műfenyőt már mindenféle színben és bármelyik nagyobb boltban lehet kapni, de akár rendelhetünk interneten keresztül is. Viszont sok ember szerint a műdolgok pont azt a hatást, érzést nem tudják visszaadni, amit az igaziak igen, így inkább minden évben vesznek élő fát.

Elmondható, hogy nagyon nagy árkülönbségek nem tapasztalhatók a fenyőfavásárok közt, azonban mégis érdemes szétnézni és nem az utolsó nap megvenni a karácsonyfának szánt örökzöldet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik