Belföld

Elhalasztották a szociális temetést

csepeli temető (temető)
csepeli temető (temető)

Egy fejlesztéspolitikai törvény szerint a kormány a szociális temetés bevezetésének határidejét 2014. január elsejéről 2015. január elsejére tolja – írja a Népszabadság.

„A kormány cinikus módon a fejlesztéspolitikával foglalkozó törvényjavaslatba dugta bele azt a paragrafust, amelyben a szociális temetés bevezetésének határidejét 2014. január elsejéről 2015. január elsejére tolja” – írta Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a Népszabadságnak.

Maguk ássák a sírt

Szerinte a Fidesz megijedt attól, hogy a kampányban kelljen szembesülnie a saját rokonuk sírját ásó gyászolók látványával. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány elutasította a civilszervezetek, ellenzéki pártok, egyházi személyiségek és minden jóérzésű ember kritikáját, és ragaszkodott a szociális temetés törvénybe foglalásához. Megkövetelték, hogy a szociális temetésre szoruló hozzátartozó maga ásson sírt párjának, szülőjének, gyermekének.

A szociális temetés óriási vitákat szított, hevesen kritizálták a törvénymódosítást az ellenzéki pártok. Az MSZP bejelentette: az emberi méltósághoz és a kegyelethez fűződő jogok durva sérelme miatt az ombudsmanhoz fordul. Az alapjogi biztoshoz fordult az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is, azt javasolva, Székely László kezdeményezze a temetkezésről szóló törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Az ombudsman novemberben azt mondta az Info-Rádiónak: a szociális temetés ügyében várhatóan élni fog jogszabálymódosítás-ajánlási jogával.

Ezreket vártak a szegények temetőjébe

Mindeközben már az is kiderült, hogy úgynevezett szociális parcellát alakítanak ki a csepeli temetőben: becslések szerint évente 2400 embert fognak itt eltemetni azok, akik nem tudják kifizetni a hivatalos temetést.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) 2380 szociális temetéssel kalkulál az eddigi tendenciákat figyelembe véve, emiatt mintegy 194 millió forintos kompenzációt kért a társaság az önkormányzattól. A parcellát a csepeli temetőben alakítják ki, erre 150 millió forintot fordítanak az általános tartalék terhére.

Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni, az eltemettetőnek vállalnia kell, hogy ő vagy egy általa felkért ember közreműködik a temetésben. Az önkormányzat gondoskodik a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

Olvasói sztorik