Belföld

Csökkentené a kormány a „pofátlan adót”

lázár (lázár)
lázár (lázár)

Pofátlanság. Két éve ezzel a jelszóval vezetett be brutális különadót a kormány. Most, hogy enyhítenének, az ellenzék használja ugyanezt a kifejezést.

Csökkenteni akarja a végkielégítések különadóját a kormány. 2010-ben, a hatalmas összegek okozta felháborodásban vezették be a 98 százalékos különadót. Most diszkréten, egy teljesen más témájú törvényjavaslatban elrejtve akarják 75 százalékra csökkenteni.

Lázár János szerint a Strasbourgban elmeszelt különadó kisebb adókulcsába az unió nem fog belekötni. A szocialisták szerint a csökkentés pofátlanság.

Lázár azt mondta: ő nem nyúlna az adóhoz. De ha így marad, az uniós döntés miatt mindenkinek kártérítést kell fizetni, aki a bírósághoz fordul. Szerinte a csökkentés vállalható kompromisszum: „Vagy marad a 98 százalék, és ezeket a pereket folyamatosan elveszítjük, vagy módosítunk ezen. A kérdés az, hogy nulla, vagy 98 százalék.”

„Arra készülnek, hogy nyakló nélkül akarnak végkielégítéseket osztogatni, nyilván kinek másnak, mint a sajátjaiknak, hiszen korábban már mindenkit kirúgtak. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a pofátlanság a köbön nevű műfajnak a része” – nyilatkozta az ügyről a szocialista Szanyi Tibor.

A különadót Orbán Viktor jelentette be, a kormányváltás után. A gazdasági akcióterv része volt. Egy hónappal később szavazták meg, de október végén az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Válaszul, a kormánytöbbség korlátozta az AB jogköreit, és a törvényt, kisebb változtatásokkal újra elfogadták. Az Alkotmánybíróság azonban ezt is megsemmisítette. 2011  májusában elfogadták harmadszorra is. Pár napra rá a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a különadó alapjogot sért.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik