Belföld

Feltöltötték a Tisza-tavat

Tiszai-homokpad(1)(960x640).jpg (tisza, homokpad, alacsony vízállás)
Tiszai-homokpad(1)(960x640).jpg (tisza, homokpad, alacsony vízállás)

A magasabb, téli vízszintre duzzasztották vissza a Tisza-tavat.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kezelője a Kisköre-felső vízmércén mért 570 centiméteres vízszintről december 7-én kezdte el a tó feltöltését. A munka hétfőre fejeződött be, összesen mintegy 20 millió köbméternyi víz beeresztésével ekkorra érték el a téli időszakra fenntartani kívánt 610 és 620 centiméter közötti vízállást. A tározó öblítő csatornáinak szabályozó műtárgyai egyelőre nyitva maradnak – mondta el Fejes Lőrinc szakaszmérnök.

A szakaszmérnökség a 725 centiméteres nyári vízszintet novemberben előbb napi 10, majd 7-8 centiméterenként csökkentve apasztotta 560-570 centiméterre. A síkvidéki tározóból emiatt több mint 160 millió köbméter vizet engedtek le. A szokásos mértéket mintegy fél méterrel meghaladó vízszintcsökkentéssel a tóparti önkormányzatok és kikötők kérését teljesítették, hogy azok a szükséges parti munkákat el tudják végezni.

A november végétől mintegy három héten át tartó alacsony vízálláshoz hasonló legutóbb 2006-2007 telén volt a Tisza-tavon. A hét év után ismét szárazra került sekélyebb mederrészek formájának és kiterjedésének változása fontos információkkal szolgálhat a területtel foglalkozó szakemberek számára, ezért az elmúlt hetekben a tározó légi fotózását is elvégeztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik