Belföld

Besurranó tolvaj garázdálkodott a Rábaközben

Az egyik családi házba sikerült beosonnia, ám szembe találta magát a házigazdával.

A 19 éves férfi 2013. december 14-én délután egy szilsárkányi családi házba ment be észrevétlenül. Az utcaajtóban hagyott kulcsot elfordította és a félig nyitott bejárati ajtón át jutott a házba. A veszprémi besurranót a hálószobában érte tetten az egyik lakó, kizavarta az udvarra és a szomszédok segítségével, a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatta.

A rendőrök a férfit elfogták és a Csornai Rendőrkapitányságra előállították.

Becsengetett a házakba

A vizsgálat megállapította, hogya fiatal tolvaj ugyanezen a napon a községben több családi házba is becsengetett és az otthon tartózkodók gyanakvását azzal az álmesével terelte el, hogy segítséget kérjen tőlük, mivel autójából kifogyott a benzin.

A Csornai Rendőrkapitányság K. Norbert ellen lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Ünnepekkor a csalók is kopogtatnak

Az ünnepek idején a házalók, trükkös csalók mindig többször próbálkoznak. Az ünnepek közeledtével a házaló „árusok” is gyakorta becsengethetnek hozzánk. Gyakori trükk, hogy rosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek. Ezután elterelik az áldozat figyelmét és ellopjáj a mozdítható értékeket.

A közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő áldíjbeszedők, álszerelők a mérőműszerek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutnak be a házba, majd távozásukkor magukkal viszik áldozatuk készpénzét, arany ékszereit.

A szolgáltatók a rendőrséggel egyetértésben kérik, hogy a nevükben készpénzt kérő vagy ajánló, arcképes igazolvány nélkül érkező tolvajoknak ne higgyenek.

Néhány hasznos trükk a tolvajok ellen

Lakásának ajtaját ne tárja ki idegennek. Kérjen igazolványt, ellenőrizze azt. A hívatlan látogatót ne engedje be otthonába. Értékeiket ne hagyja látható helyen, zárja el. Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt. Értéktárgyairól készítsen házileltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását. Legyen jó viszonyban szomszédaival. Ha Ön figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni. Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül van, ne áruljon el magáról semmit idegeneknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik