Belföld

Zavaros idők jönnek

A hatvanéves Vízügyi Szolgálat rendezett ünnepi megemlékezést

Természetesen a vízzel kapcsolatos munkálatok sokkal régebbre nyúlnak vissza a történelemben, mégis az 1953. november 1-jei dátum egy jelentős fordulópont volt, ugyanis akkortól a vízügyi igazgatóságok megszervezésével hatékony, szakszerű és jól szervezett intézmény jött létre – mondta el köszöntő beszédében Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, a december 13-án megrendezett ünnepélyen, amelynek a Hiemer-ház adott otthont.

A vízügy 60. évfordulójának ünneplését állófogadással és zenével kezdték, amelyet Wolfárt László és barátai biztosítottak, a muzsikára pedig a bogyiszlói hagyományőrzők táncosai ropták.

A rendezvény legemlékezetesebb pillanatait mégis Szabó Mátyás nyugalmazott igazgatónak lehet köszönni, aki megélte, és az ünnepélyen fel is idézte az elmúlt 60 év legszebb és legembertpróbálóbb pillanatait. Az idős, mégis aktív vezető boldogan idézte fel, amikor gyakornokként először vett részt a vízügy munkájában, a 60-as évek óriási fejlődését, az új töltések kiépítését, a Balaton partszakaszának felújítását és természetesen a legnagyobb áradások sem maradtak ki a felsorolásból.

Elbeszéléséből kiderült, jutott bőven a feketelevesből, például 93-ban, amikor csőd közelben állt a helyi igazgatóságvagy a szervezeti változások során, és persze ott volt az ajkai vörösiszap katasztrófa és a 2013-as dunai árvíz, ahol a csapat bebizonyította, milyen remekül képes együtt dolgozni.

Azok az idők megedzettek bennünket, és úgy hiszem, össze is kovácsolták a munkahelyi közösséget – mondta el Szabó Mátyás, majd előadását a jövő felvázolásával zárta: január elsejétől újabb próbákat kell kiállnunk, hiszen a feladatkörünk bővülni fog. Bonyolult és zavaros idők jönnek, ennek ellenére hiszem, hogy a vízügynek van jövője Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik