Belföld

Vissza az Arénát – nem engedték be a sajtót

A Kecskeméti törvényszék jogerős ítéletével érkeztek a Vásárhely képviselői a két éve nem használt Balogh Imsi Sportcsarnokhoz.

Cseri Tamás képviselő, Ambrus Norbert a jogi, Mucsi László a műszaki, és Göbl Vilmos a sajtóiroda vezetői pénteken reggel jelentek meg a vásárhelyi Aréna, azaz a Balogh Imsi Sportcsarnok ajtajában.

Az Aréna ügyéről, annak állapotáról nyáron már írtunk, de dióhéjban elevenítsük fel a részleteket. A város 2006-ban döntött az építésről. Az eredeti szerződés szerint a kivitelező K’Art Építő Zrt a PPP konstrukcióban épülő sportcsarnokot 2022-ig birtokolja, majd annak tulajdonjoga Hódmezővásárhelyé lesz. Addig a város rendelkezésére áll, ott többek között sporteseményeket rendeznek, illetve sportolhatnak benne a gyerekek.

2010-től a kormány felülvizsgálta a PPP szerződéseket mindenhol az országban. Az Aréna esetében a vizsgálat megállapította, az 170 millióval túl van árazva. A város bírósághoz fordult, kevés sikerrel, majd az állam a kivitelező felé tett banki követelést megvásárolta, hogy a város jogait érvényesítse. Az épület tehát a K’Art-é, de az államnak rajta zálogjoga van.

A Kecskeméti Törvényszék nemrégiben hozott ítélete szerint a város üzembe helyezheti az intézményt. Ezzel érkeztek az épülethez a város képviselői. A tulajdonos képviselője őket beengedte, de a sajtó munkatársainak megtiltotta az épületbe lépést. Utoljára Göbl Vilmos az épületbe, ám mikor bemutatkozott, hogy ő sajtóreferens, majdnem őt sem engedték be, mondván a sajtó kívül marad.

A delegáció negyed órát töltött az Arénában, azt bejárták, előzetes műszaki felmérést végeztek. Az épület műszakilag rendben van első ránézésre, így hamarosan a város iskoláinak testnevelés óráira, sportfoglalkozásaira igénybe lehet venni. A közműszolgáltatásokkal azonban probléma lesz, a víz, villany és a gáz ki van kötve az épületből. Vélhetően még az idén használatba vehetik a sportolni vágyó gyerekek. Erről már Cseri Tamás a sportcsarnokot elhagyva beszélt.

A képviselő optimistán nyilatkozott, a cég vezetősége készségesnek tűnt, hamarosan a diákok lehetnek a hosszúra nyúlt ügy nyertesei. Ambrus Norbert irodavezető hozzátette, a korábbi szerződés érvényes, a önkormányzat már hétfőtől szerette volna a szolgáltatást igénybe venni, ám a tuljadonos úgy nyilatkozott, nem tudják mi az az időpont, mikortól ezt vállalni tudják.

A K’Art a sajtó munkatársait a bejárás után sem engedte be az épületbe. Szerettük volna őket is megkérdezni az ügy részleteiről, de nyilatkozni sem akartak.

Az épületet kívülről szemrevételeztük és a hatalmas ablaktáblákon át fotóztuk. Bent minimális berendezést, réges-rég kiszáradt hatalmas virágokat, kint pedig a környékbeliek által telepített, gusztusosnak nem mondható macskaközpontot találtunk, mindezt éppen a főbejáratnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik