Belföld

Schmuck nyílt levele az emberségről Orbánnak

Egyetlen szóval emberségessé tenné a szociális temetést a szocdemek elnöke.

Schmuck Andor a Facebook-oldalán tette közzé nyílt levelét, amelyet szó szerint közlünk.

“Orbán Viktor úrnak

Magyarország Miniszterelnöke

Budapest

Budapest, 2013. december 13.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Napjainkra a magyar társadalmat feszítő problémák közül sok kérdésben szinte áthidalhatatlan az ellentét a politikai térfél szereplői között. A pártok cselekvései, tettei láthatóan egyetlen célt szolgálnak: a szavazatszerzést, a bizonytalanok meggyőzését, a már meglévő szekértáborok szimpatizánsainak bővítését.

Vannak azonban olyan ügyek, amelyek nem a kampány, nem a rövidtávú pártlogika eszközei, hanem ennél jóval fontosabbak: mindennapi politikai közérzetünk javítását, egy élhető, emberséges táradalomban való tudatos részvétel esélyét jelentik.

A temetőkről és a temetkezésről szóló 2013. évi CXXXVIII. törvény előírásai szerint a szociális temetésnél az elhunyt hozzátartozója azt vállalja, hogy ő vagy az általa felkért személy személyesen közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó szállításában, továbbá a sírba helyezésben.

Álláspontunk szerint ez a szabályozás embertelen, hiszen a társadalom rászoruló tagjait arra kényszeríti, hogy akaratuk ellenére, kizárólag szegénységük okán, megalázó módon sírt ássanak, halottat mosdassanak. Ez a kegyeletsértő normaszöveg ellentétes az eltávozott hozzátartozók emlékének tiszteletével és a fájdalommal viselt elmúláshoz kötődő alapvető emberi erkölcsökkel is.

A Magyar Szociáldemokraták Pártjának javaslata, hogy egyetlenegy szó beiktatásával, a megfogalmazás finomításával ne tegyék kötelezővé, hanem csupán lehetőségként jelöljék meg a személyes részvételt.

A kötelezettség embertelen, a lehetőség pedig emberséges megoldás.

Egyetlen szó, egyetlen kiegészítés alkalmazásával az egyébként fontos és célszerű kezdeményezés emberségessé tehető.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Őszintén bízom benne, hogy pártunk javaslata elfogadható és a támogatható. Sokszor szembesülünk a váddal, hogy a kormányoldallal szemben nincsenek érveink, nincs érdemi módosító jobbító szándékú javaslatunk. Szándékaim szerint jelen soraim cáfolják ezt a vélekedést, hiszen van megoldásunk erre a problémára. Olyan megoldásunk, amely mindenki számára elfogadható módon segít hozzá a társadalmi szolidaritás értékeit magáénak tudó Magyarország megteremtésében.

Tisztelettel:

Schmuck Andor

A Magyar Szociáldemokraták Pártja elnöke”

Schmuck Andor korábban a pápától kért segítséget

A pártelnök korábban a katolikus egyházfőhöz fordult, hogy a kormány ne vezesse be a szociális temetést. Schmuck a pápa küszöbéig jutott: a vatikáni San Carlo Palotában adta át levelét, amelyben Ferenc pápa támogatását kéri a szociális temetésre vonatkozó törvény módosítása érdekében. Schmuck Andor kérdésünkre, hogy miért épp a katolikus egyházfőt kereste meg az ügyben, azt felelte: mivel Ferenc pápa minden megnyilvánulása a szegények védelméről szól, így ő az, aki hitelesen el tudná mondani, hogy gondolkozzanak el az ügyön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik