Belföld

Nyolcvankét diák kapott ösztöndíjat

ösztöndíj (ösztöndíj, )
ösztöndíj (ösztöndíj, )

Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a Tóth István – Tóth Terézia ösztöndíjakat Székesfehérváron.

A támogatásban részesülő általános és középiskolásokat, illetve felsőoktatásban résztvevőket a Városháza Dísztermében köszöntötte Cser-Palkovics András polgármester és Poleszák György, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Tóth István és felesége, Tóth Terézia Székesfehérvárról emigráltak Kanadába. Örökségüket letétbe helyezték, ennek kamatai szolgálnak ösztöndíjként, illetve Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is jelentős összeggel egészíti ki minden évben a szétosztható támogatást. Az ösztöndíjjal székesfehérvári polgárok gyermekeit segítik, akik jó tanulmányi eredményt érnek el, ám anyagi és családi körülményeik miatt rászorulnak a támogatásra. A pályázatokat idén október 31-ig lehetett benyújtani.

Az általános iskolásoknál legalább 4,8, középiskolásoknál 4,5, míg a felsőoktatásban résztvevőknél minimum 4,2 tanulmányi átlaghoz kötötték a támogatást, illetve feltétel volt valamely területen nyújtott kiemelkedő eredmény. Idén 125 érvényes pályázat érkezett, és összesen 82 fiatal részesült támogatásban. A 2014-es év folyamán szétosztható támogatás teljes összege 4.920.000 forint, ebből 4 milliót adott az önkormányzat, a fennmaradó részt az alapítvány biztosítja. A diákok 2014-ben, havi lebontásban kapják az ösztöndíjat, melynek mértéke 3.000 és 7.000 forint között mozog.

Ma délután a Városháza Dísztermében, ünnepélyes keretek között fogadták a támogatottakat. Műsort adtak a Hermann László Zeneiskola növendékei, majd Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket, és méltatta a Tóth István – Tóth Terézia Közalapítványt.

Mint mondta: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapítvány fontosságát, hiszen a szervezet a fiatalok tehetségének megmutatásához, kibontakoztatásához ad támogatást egy olyan városban, amely büszkén vallja magáról, hogy iskolaváros. Napról-napra megtapasztalhatjuk, hogy Székesfehérváron nagyon sok tehetséges fiatal él, és számos olyan program, kezdeményezés valósul meg, amely fiatalok nélkül nem jöhetne létre. A Szent István Emlékév sikeres lebonyolításában is számos fiatal működött közre, amiért köszönetünket fejezzük ki. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy próbáljunk szót érteni a fiatalokkal, lehetőséget adjunk nekik, hogy megmutathassák, fontos számukra a közösségük, a családjuk, a városuk, vagy éppen a nemzetük!”

Poleszák György, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, így megvalósul az alapító szándéka, hogy hozzájáruljanak a tanulmányok sikeréhez, például tankönyvek, szakkönyvek vásárlásához, kulturális programok látogatásához, az utazási költségek megtérítéséhez, vagy éppen magántanárok fogadásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik