Belföld

Hoffmann Rózsa szerint szeretik a gyerekek a délutáni iskolát

iskola (iskola)
iskola (iskola)

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a számok is alátámasztják ezt.

Kapcsolódó cikkek

Alsó tagozaton eddig a diákok mindössze 17 százaléka kért felmentést a hét minden napjára, további 10 százalék pedig a hét egyes napjaira, tehát a diákok több mint kétharmada – szabad döntés alapján – igénybe veszi a délutáni iskolai foglalkozásokat. Ez derült ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felméréséből.

Felső tagozaton 57 százalék kért felmentést a hét minden napjára, 13 százalék pedig a hét egyes napjaira a délutáni foglalkozások alól.

Visszajárnak délutánonként

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár emlékeztetett: a 2011-es köznevelési törvényben arra a társadalmi igényre reagáltak, hogy azokkal a gyerekekkel foglalkozzon az iskola, akiknek a szülei és a hozzátartozói elfoglaltak délutánonként. Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános iskoláknak kötelező nyitva tartaniuk délután 4 óráig, igény szerint pedig 5 óráig.

Utalt arra, hogy számos tapasztalat alapján növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik eredetileg felmentést kértek ugyan, de amikor a társaiktól megtudják, hogy az iskolákban változatos programok vannak, visszajárnak délutánonként. Kiemelte, hogy ezek függnek a személyi és technikai feltételektől, de az iskolák szakmai tekintetben önállóak, az igazgatók döntenek a délutáni programokról, s ők felelnek a foglalkozások megtartásáért.

Az állam felelőssége egyértelmű

A miniszter szerint a délutáni foglalkozásoknak a tanulmányi eredményekre gyakorolt hatását egy év múlva lehet lemérni.

További kérdésekre Hoffmann Rózsa közölte: a központi kerettantervekből fakadóan egy évfolyamnak egy adott tantárgy esetében egy vagy kétféle tankönyvnél többre nincs szüksége, a részletek kidolgozása pedig jelenleg is folyik szakértői szinten. E tekintetben az állam felelőssége egyértelmű: a szülőkkel, a pedagógusokkal és a diákokkal kell egyeztetni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik