Belföld

Tömegoszlatás, füst, összecsapás – így készülnek Pristinába

kfor1 (kfor)
kfor1 (kfor)

Durva, életszerű,és látványos összecsapással készültek a Koszovóba készülő magyar katonák külföldi missziójukra a hódmezővásárhelyi laktanyában.

Csak az jöjjön katonának…

A Pristinába készülő több mint 100 fős újabb kontingens utolsó felkészülése kezdődött szerdán Hódmezővásárhelyen. A zárógyakorlat leglátványosabb elemét a sajtónak is megmutatták csütörtökön. A fizikai és technikai kiképzést már elsajátították a katonák, ám a lelki felkészítést, a kint várható akciók, helyzetek gyakorlását csak az ilyen szimulációkban tudják megközelítően lemodellezni.

A történetet Ispán Tamás főhadnagy, a kiutazó csapat parancsnoka mesélte el. Egy beutazó politikust nem engedtek az országba, így tömegek jelentek meg az utcán. A tüntetők fegyverrel nem, de botokkal, barikádokkal, molotov koktéllal adtak hangot nemtetszésüknek. Ezen a tömegen kell a katonáknak magukat átverekedni.

Ennél csak durvábbra számíthatnak

A zárt katonai sorokba guruló traktorkerék, fadarabok, vizes tömlő, poroltó, füstgránátok közepette a lázadók husángütéseivel, agressziójával kellett a katonáknak szembenézniük. A feladatot végül remekül megoldották, pedig nem egyszer durva és kemény összecsapások zajlottak a szimulált harcban is. Két szimulált és két valódi sérülés is történt, de ez velejárója az ilyen gyakorlatnak, a külhoni misszióban ennél sokkal komolyabb veszélyhelyzetre kell készülniük.

A vásárhelyi laktanya katonái februárban fél évre utaznak Koszovóba, ahol a portugál alakulat irányítása alatt szolgálnak. Az országban valós vészhelyzetek is kialakulhatnak, mivel ott is választásokra készülnek.

A misszió

A Kosovo Force a Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján.

Feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban. A válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban ez tömegkezelést, objektum védelmet és harcászati tartalék biztosítását jelenti. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion – KTM) legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

A KFOR-10. váltás állományát többségben a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái adják.

További fotókat ITT, a Vásárhely24 facebook oldalán talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik