Belföld
kfor1 (kfor)

Tömegoszlatás, füst, összecsapás – így készülnek Pristinába

24.hu
24.hu

2013. 12. 12. 15:56

Durva, életszerű,és látványos összecsapással készültek a Koszovóba készülő magyar katonák külföldi missziójukra a hódmezővásárhelyi laktanyában.

Csak az jöjjön katonának…

A Pristinába készülő több mint 100 fős újabb kontingens utolsó felkészülése kezdődött szerdán Hódmezővásárhelyen. A zárógyakorlat leglátványosabb elemét a sajtónak is megmutatták csütörtökön. A fizikai és technikai kiképzést már elsajátították a katonák, ám a lelki felkészítést, a kint várható akciók, helyzetek gyakorlását csak az ilyen szimulációkban tudják megközelítően lemodellezni.

A történetet Ispán Tamás főhadnagy, a kiutazó csapat parancsnoka mesélte el. Egy beutazó politikust nem engedtek az országba, így tömegek jelentek meg az utcán. A tüntetők fegyverrel nem, de botokkal, barikádokkal, molotov koktéllal adtak hangot nemtetszésüknek. Ezen a tömegen kell a katonáknak magukat átverekedni.

Ennél csak durvábbra számíthatnak

A zárt katonai sorokba guruló traktorkerék, fadarabok, vizes tömlő, poroltó, füstgránátok közepette a lázadók husángütéseivel, agressziójával kellett a katonáknak szembenézniük. A feladatot végül remekül megoldották, pedig nem egyszer durva és kemény összecsapások zajlottak a szimulált harcban is. Két szimulált és két valódi sérülés is történt, de ez velejárója az ilyen gyakorlatnak, a külhoni misszióban ennél sokkal komolyabb veszélyhelyzetre kell készülniük.

A vásárhelyi laktanya katonái februárban fél évre utaznak Koszovóba, ahol a portugál alakulat irányítása alatt szolgálnak. Az országban valós vészhelyzetek is kialakulhatnak, mivel ott is választásokra készülnek.

A misszió

A Kosovo Force a Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján.

Feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban. A válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban ez tömegkezelést, objektum védelmet és harcászati tartalék biztosítását jelenti. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion – KTM) legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

A KFOR-10. váltás állományát többségben a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái adják.

További fotókat ITT, a Vásárhely24 facebook oldalán talál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.