Belföld

Megegyeztek: nem lépnek le a győri sebészek

Tizenegy orvos fenyegetett felmondással. Beláthatatlan következménye lett volna, ha távoznak.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban valamennyi baleseti sebésze beadta a felmondását, de még nem “élesítették” – írta korábban a Kisalföld.

Máshol is panaszkodnak a túlterheltségre az egészségügyi dolgozók.

A lap szerint az az orvosok fő problémája, hogy több lett a dolguk a sürgősségi osztály megnyitásával, de a bérekben ez nem látszik.

Beláthatatlan következménye lett volna, ha valóban egyszerre tették volna le a lantot, azaz a szikét. A Petz-kórház ugyanis régiós feladatot lát el a traumatológia területén is, sok súlyos sérült érkezik Győrbe – olvasható a lapban.

A kórház vezetősége csütörtökön megegyezett a traumatológiai osztályon dolgozó sebész szakorvosokkal. Az MTI szerint a tárgyalások eredményesen lezárultak, a tizenegy szakorvos visszavonta kollektív lemondási szándékát. Az intézmény traumatológiai ellátása biztonságos, a térségvezető kórházban a személyi és a tárgyi feltételek is adottak.

Csak Romániát előzzük meg orvosi fizetésben

Egy felmérés szerint a magyar orvosok 12 évnyi tanulás után is alig keresnek többet, mint egy átlagember. Míg hazánkban átlagosan 500 és 1000 euró közötti a fizetés, addig az összes többi országban ennek minimum a dupláját megkeresik. Egy Belgiumban dolgozó sebész 16 ezer eurót, azaz kis híján ötmillió forintot is hazavihet. Hasonlóan csábító a helyzet Angliában, Hollandiában, valamint a többi nyugati országban sem keresnek 3000 euró alatt.

A szomszédos államok közül csupán Romániát előzzük meg, ezen kívül mindenki jobban megfizeti orvosait. A balkáni országok is maguk mögé utasították hazánkat: a görög orvosok például kétszer annyit keresnek, mint magyar kollegáik. Szlovákiában pedig durván a magyar bérek háromszorosát tehetik zsebre havonta a doktor nénik, doktor bácsik.

(FEMS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik