Belföld

Hogyan indítsak vállalkozást?

Vedd a saját kezedbe a sorsodat! címmel szervezett programot a SZITI Szociális Egyesület.

Nagy a munkanélküliség, kevés a hely, és rengeteg fiatal kerül és marad benne a pályakezdő státuszban, hiába van egyetemi végzettsége. Eltelik egy hónap, majd kettő és végül évek úgy, hogy a bizonyítvány vagy diploma készhez vétele után még mindig nincs munkatapasztalatuk és egy fitying sem, és lassan – feltartva a két kezet – bele is törődnek ebbe az állapotba… Pedig megoldás lenne!

Nagyon kevés fiatalban vetődik fel egyáltalán a gondolat, hogy vállalkozzon, pedig ez egy remek lehetőség arra, hogy öngondoskodóvá váljon, és munkahelyet teremtsen – mondta el Handa Edina ifjúságsegítő.

A SZITI Szociális Egyesület és a József Attila Kollégium Vedd a saját kezedbe a sorsodat! elnevezésű, december 11-i programján azt is megtudhattuk, hogyan vágják bele a fejszét ebbe a közel sem kicsi “fába” a fiatalok.

A szakemberek – Veres Richárd életvezetési és üzleti tanácsadó, illetve Tóth Judit Réka mediátor és ügyvéd – a Fehérvári Civil Központban interaktív programok segítségével szemléltették és vezették rá a diákokat, hogyan érdemes nekiindulni egy vállalkozásnak.

Arculatot kellett építeni egyetlen szó, esetleg kép segítségével, buzgón ötletelni, de még egy társas is előkerült, amelyben a vállalkozással kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, és Richárdot és Rékát is ellehetett csalná pár szóra, ha valakinek már konkrét ötlete volt.

De mi is kell egy vállalkozás elindításához?

Egy jó ötlet és egy piaci rés, amit betudunk tömni. Elengedhetetlen, hogy legyen igény a “termékre”  – ezt a legkönnyebben piackutatással lehet felmérni  –, kérdezzenek meg a célcsoportukból több embert, beszélgessenek velük. Lehet hogy több olyan ötletük is lesz, amire a kezdő vállalkozó nem is gondolt. Emellett fontos, hogy beszéljenek egy-két szakemberrel. A legcélszerűbb, ha megkeresnek egy ügyvédet és egy könyvelőt, különösen ha tapasztalatlanok még a vállalkozásalapítás területén, de mindenképp jelentkezzenek be és látogassanak el a munkaügyi központba. Ha életképes az ötletük, és van egy gondosan összerakott üzleti tervük is, könnyen lehet, hogy anyagi támogatást is kapnak. Mindenképp figyeljék az aktuális pályázatokat is, mert egy kis szerencsével – és persze egy jó pályázattal – ezeken a csatornákon is tudnak tőkét szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik