Belföld

Elutasította az ügyészség az Orbán elleni feljelentést

ungar-klara(960x640)(1).jpg (ungár klára)
ungar-klara(960x640)(1).jpg (ungár klára)

Ungár Klára jelentette fel az október 23-ai beszéd kapcsán háborús uszítás és közösség elleni uszítás miatt Orbán Viktort. Az ügyészség elutasította a feljelentést.

A SZEMA-Liberális Párt november elején jelentette be, hogy kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak kivizsgálását, hogy a miniszterelnök az október 23-án elmondott beszédével megvalósította-e a háborús uszítás bűncselekmény, illetve a közösség elleni uszítás bűncselekmény törvényi tényállását.

A Hír24 megtudta, a feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség a 2013. november 25. napján kelt határozatával elutasította, tehát nem került sor nyomozás elrendelésére.

A miniszterelnök 2013. október 23-án a Hősök terén a következőket mondta:

“Szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, hogy 2010-ben tettük. Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk.”

A SZEMA úgy vélte, a háborús uszítás a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztető bűncselekmény, amely bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, a sokak előtt tett megnyilvánulása alkalmas arra, hogy szélsőséges aktivitásba csapjon át az őt hallgatók magatartása.

“Közösség elleni uszítás bűncselekményt valósítja meg az, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. A miniszterelnök nagy nyilvánosság előtt jelentette ki, újra szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek. Az emberek meghatározott csoportja elleni gyűlöletkeltési szándékot kifejező bármely megnyilvánulás alkalmas a társadalmi feszültség kiélezésére, a társadalmi béke megzavarására” – indokolta feljelentését a párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik