Belföld

Átfúrtak a Mosoni-Duna alatt Győrben

Persze nem kell megijedni, nem a négyes metró alagútjai értek el Győrig, csupán egy szennyvíz főnyomó vezetéket fűznek át a meder alatt.

Ősszel kezdődött a munka Víziváros és Révfalu rakpartjain, várhatóan jövőre érik el a Petőfi híd szigeti oldalán lévő szennyvíz főgyűjtőt a csőfektetők, ahol a közeljövőben a város legnagyobb földalatti szennyvízátemelője fog felépülni – olvasható a Pannon-Víz Zrt. honlapján.

A győri csatornahálózat sajátossága, hogy a távolabbi területeken összegyűjtött tömény szennyvíz a Belváros csatornarendszerébe kerülve bűzpanaszokat és időnként túlterhelést okoz. Konkrétan az Ikrény-Rábapatona-Abda-Börcs, Győr-Újváros és Győr-Sziget térségében összegyűjtött szennyvizekről van szó, amik jelenleg még a Belváros alatt „utaznak” csatornában. Az új főnyomó vezeték a Belváros tehermentesítésén túl a szennyvíz útját is lerövidíti, így kedvezően befolyásolja a szennyvíztisztító működését is.

Fúrógép haladt át a meder alatt

A Duna–Projekt keretében jelenleg folyó partrendezési munkákhoz kapcsolódva, a parti sétány építésével párhuzamosan épült és épül az 500 mm átmérőjű szennyvíz főnyomócső is. A meder alatti átfúrás a munka legkritikusabb része. A fúróberendezés a Kálóczy téri gátőrháznál települt, innét irányított fúrással a meder alatt jutott át a fúrófej az uszoda felőli oldalra. Ma délután pedig az előkészített furatba sikeresen behúzták a szakemberek az 500 mm átmérőjű nyomóvezetéket.

Jövőre a Rába parton folytatódik a munka, a Radó szigetet megkerülő kisebbik ág szigeti oldalán haladunk, felfelé egészen a Petőfi hídig. A vízparttól távolabb, a Zsinagóga melletti zöld terület alatt épül meg a város legnagyobb köztéri szennyvízátemelője, hét darab nagyteljesítményű szivattyúval.

Nem lesz bűz

A munkálatok első üteme a mederkeresztezéssel zárul, ennek költségvetése közel százmillió forint, a második ütem az átemelővel együtt hasonló nagyságrendű.

A vezetéket várhatóan 2014 végén helyezi üzembe a Pannon-Víz Zrt , működésével jentősen enyhülni fog a csatornák terhelése, kevesebb bűzpanaszra számíthatunk a győri belvárosban – olvasható a tájékoztatóban. Fotókat a társaság honlapján tekinthet meg a munkálatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik