Belföld

Varga elárulta, miért hagyják futni az adócsalókat

varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )

A nemzetgazdasági minisztert a Magyar Nemzet cikke alapján vonta kérdőre az LMP két képviselője.

Széll Bernadett és Vágó Gábor arra emlékeztette Varga Mihályt, hogy a Magyar Nemzet 2013. november 20-i számában Torba Tamás – a 2012 tavaszától 2013 áprilisáig működő „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” nevű szervezet tagja – hosszan írt az adócsalásról. Azt állította, hogy „a fórum egyes tagjainak alapos információi voltak” arról, hogy áruházláncok forgalmaztak áfacsalásban érintett árut.

Három tiszta áruházlánc

A fórum tagjai által végzett „előzetes adatgyűjtés, továbbá a helyszíni bejárás és egyéb források összegzése” azt mutatta, hogy 2013 tavaszán három áruházlánc volt teljesen tiszta, ebből kettő külföldi, egy hazai tulajdonú. Hat másiknál folyamatos volt – és ma is az – az áfacsalásban érintett termékek forgalmazása. Erről „a fórum tárgyalt a NAV vezetőségével”, továbbá a NAV-nál a „bűnügyi terület minden lehetséges módon együttműködött a fórummal a csalások elleni küzdelemben”.

Jól működik-e NAV?

Az ellenzéki képviselők ezek alapján arról faggatták a minisztert, tudott-e a NAV a szóban forgó áruházak érintettségéről az áfacsalások ügyében, mielőtt arra a fórum felhívta volna a figyelmét? Ha nem, akkor megfelelően működik-e? „Hogyan lehetséges az, hogy bár a NAV 2013 tavaszán a fórumtól részletes tájékoztatást kapott az áfacsalásban részt vevő áruházláncokról, ezek a mai napig háboríthatatlanul folytatják törvénysértő ténykedésüket, hatalmas összegektől fosztva meg az állami költségvetést?”

Az LMP szerette volna megtudni, melyek az adócsaló áruházláncok, hiszen a cikk szerint ezt a NAV-nak már tudnia kell, ha pedig a NAV tudja, akkor Vargának is tudnia kell, elképzelhetetlen, hogy egy ilyen jelentőségű ügyről ne tájékoztatták volna. A NAV bűnügyi területe csak akkor intézkedhet, ha erre felkérést kap a NAV illetékes vezetőitől – emlékeztettek az ellenzéki politikusok, akik a cikk alapján arra következtettek, ez nem történt meg. „Ez tényleg így van-e, és ha igen, vajon mi ennek az oka?”

Varga válaszolt: konkrétumok hiányoztak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetése valóban tárgyalt a „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” nevű szerveződéssel – ismerte el Varga. A miniszter szerint a megbeszélésen a Fórum titkára, Torba Tamás csak általánosságban beszélt az áruházláncok adócsaló magatartásáról, valamint az áfacsalásban érintett áruk forgalmazásának terjedéséről. Az adóhivatali vezetők hiányolták a tájékoztatóból a konkrét adatokat, amelyek alapján lehetőség nyílt volna ellenőrzési, bűnügyi eljárásra.

“Erre vonatkozóan Torba Tamás információval nem tudott szolgálni, kizárólag általános érvényű információkat közölt az adóelkerülő magatartást tanúsító áruházláncokról. Az egyeztetésen a NAV vezetői hangot adtak azon álláspontnak, miszerint az áfa-csalás nem áruházlánc specifikus, megjegyezték azt is, hogy amennyiben a beszállítói láncolat tekintetében információk merülnek fel az áfa-csalásra, az nem jelenti automatikusan azt, hogy az áruházlánc „adót csal”.

Nem mondták, de…

Torba Tamást a megbeszélésen a NAV vezetése konkrét ellenőrzési és büntetőeljárásokról nem tájékoztatta, így nem tudhatta, nem tudhatja, hogy a NAV adószakmai szakterülete már 2011 augusztusa óta több olyan ellenőrzési akciót is szervezett a vámszakmai, valamint bűnügyi szakterülettel közösen, amelyek kifejezetten a legnagyobb kiskereskedelmi láncok ellenőrzésére irányultak – írta a miniszter.

“A NAV előtt sem volt ismeretlen, hogy azok az áruk, termékek, amelyek vélhetően adóelkerülő magatartással érintetten hazánkba bekerülnek, hosszabb vagy rövidebb láncolaton keresztül eljutnak valamilyen kiskereskedelmi egységig, ahol a végső fogyasztók megvásárolhatják azokat. Éppen ezért 2011. augusztus hónapban ellenőrzési akciót rendeltek el, amelynek célja több meghatározott termékkör (tej, étolaj, kristálycukor, rizs, LCD televíziók, táblagépek) kereskedelmi láncolatának feltérképezése, a piac tisztítása, illetve további ellenőrzésekhez szükséges adatgyűjtés volt 7 nagy multinacionális áruházláncnál”.

A gyanú nem bizonyíték

Ezt követően Varga miniszter még hosszan ír a különböző ellenőrzésekről, amelyek – szerinte – azt igazolják, hogy a NAV “már jóval a Fórum jelzését megelőzően fokozott figyelmet fordított a kiskereskedelmi láncolatok ellenőrzésére”, de azzal szembesült, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok részvétele az adóelkerülésben rendkívül nehezen bizonyítható, és a csalás nem ezen a szinten következik be, hanem a láncolat alsóbb szintjein.

Ez utóbbi szinteken a szükséges megállapításokat a NAV megtette és a jövőben is megteszi, ezzel azonban még nem nyer igazolást a kiskereskedelmi lánc adócsalásban történő részvétele, érintettsége, noha “a NAV valóban rendelkezett arra vonatkozó információkkal, hogy a “nagy” áruházláncok polcain található áfacsalásban érintett termék. A gyanú, illetve az erre vonatkozó jelzés azonban önmagában még nem bizonyíték az adóelkerülésre. Az adóhivatalnak jelenleg nem áll rendelkezésére olyan bizonyíték, amely alapján egyértelműen és általános érvénnyel kijelenthető lenne, hogy az áruházláncok törvénysértő módon tevékenykednek.

Nem tudja, nem teheti

Az ellenőrzéseknél nem keletkeztek olyan információk, amelyek kétséget kizáróan igazolták volna, hogy az áruházláncok áfa-csalásokban vesznek részt, áfa-csalásokban közvetlenül érintettek. Ezért nyilvánvaló módon Varga nem is tud ilyen adózókat megnevezni,  bár erre “az adótitokra vonatkozó előírások miatt információ birtokában sem lenne lehetőség.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik