Belföld

Napicuki: Hármas teknős ikrek Szegeden

Csempészett hüllőknek születtek leopárdteknősei.

Már az elmúlt évben is született két leopárdteknős fióka a Szegedi Vadasparkban, a napokban azonban hármas ikreknek örülhettek a gondozók.


fotó: Endrédi Lajos

A tojások 124 napot töltöttek a keltetőben, ahová az állatkert dolgozói közvetlenül a tojásrakás után menekítették őket. Erre a segítségre azért van szükség, mert az eredetileg az afrikai szavannákon élő teknősfaj tojásainak fejlődéséhez állandó meleg szükséges, amelyet a mi éghajlatunkon csak mesterségesen lehet biztosítani. A hüllőtojások jóval érzékenyebbek a madarakénál, rázni, forgatni nem szabad őket, a lehető legrövidebb idő alatt kell eljuttatni a biztonságos keltetőbe.


fotó: Endrédi Lajos

A leopárdteknős az egyik legkeresettebb faj, nagysága és szépsége miatt sok pénzt hajlandóak érte fizetni a vevők. Sokat szednek össze Afrikában, majd csempészik Észak-Amerikába és Európába. A kisteknősök szülei is egy ilyen szállítmánnyal kerültek Magyarországra, a határon azonban elkobozták a csempészektől a teknősöket a hatóságok. Ilyen esetekben az állatok közgyűjteménybe kerülnek, így jutottak a Szegedi Vadasparkba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik