Belföld

Mélyponton a munkanélküliség megyénkben

Az álláskeresők aránya egy év alatt 1,5 százalékponttal csökkent.

Az elmúlt kilenc év adatait tekintve most a legalacsonyabb az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében. A novemberi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 7148 fő volt, ami 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta – közölte szerdán sajtótájékoztatón Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Kara Ákos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke hangsúlyozta, a jó adatok hátterében többek között a kormány által támogatott járműipari beruházások és az ezekhez kapcsolódó beszállító kör munkahelyteremtő képessége áll. Az álláskeresők aránya egy év alatt 1,5 százalékponttal csökkent.

A közfoglalkoztatás is hozzájárul a kedvező adatokhoz, a megyében 3300 fő körül van a közfoglalkoztatottak száma, ebből 1300-an képzéseken vehetnek részt.

A megyében novemberben Csornán és környékén mérték a legkedvezőbb, 1,8 százalékos munkanélküliségi arányt. Sopronban ez 2 százalék, míg Győrben 4,5 százalék. A csornai térség felzárkózása annak tudható be, hogy most már a cégek buszjáratokat indítanak a megyeszékhelyre, így rengetegen tudnak ott munkát vállalni – tette hozzá a Major Ernő.

Győr-Moson-Sopron megyében az egy éve nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban 1300 volt. Ez országos szinten is a legalacsonyabb arány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik