Belföld

Hatósági vizsgálat indult a hangos Alstom-metrók miatt

alstom-metro(960x640)(1).jpg (alstom metró)
alstom-metro(960x640)(1).jpg (alstom metró)

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) saját hatáskörében – a BKV Zrt. bejelentése alapján – vizsgálatot indított az M2-es metróvonalon a vasúti járművek esetleges „keréklaposodása" ügyében – közölte a Világgazdasággal a hivatal.

Ha kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a Alstom gyártámányú Metropolis típusengedélyben rögzített műszaki jellemzői megfelelnek-e a jogszabályokban meghatározott követelményeknek, akkor az NKH a típusengedélyt hivatalból felülvizsgálhatja. A hatályos jogszabályok alapján azonban ebben az ügytípusban nem bírságolhat – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az NKH a vizsgálatok teljes körű lezárását követően dönt az esetleges szükséges hatósági intézkedésekről, figyelemmel a vasúti közlekedésről szóló törvényben és a vasúti járművek üzembe helyezése engedélyezéséről, időszakos vizsgálatáról és hatósági nyilvántartásáról szóló NFM rendeletben foglalt, a metró biztonságos közlekedésének hatósági felügyeletet biztosító rendelkezésekre. Az NKH még nem tudott arra a kérdésünkre választ adni, mennyi ideig tart a vizsgálat.

Korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egy videót osztott meg arról, hogy milyen zajjal jár az Alstom. A metróvonal feletti épületekben élők állandóan panaszkodnak, hogy erősebben lehet érezni a dübörgést, mint amikor az előző orosz metrók jártak – írja az egyesület a Facebook-oldalán, ahol egy videót is megosztottak a hangos zakatolás illusztrálására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik