Belföld

Búcsú az ujjnélküli apácától

Búcsúznak a váci múmiák Szegedtől: már csak néhány napig láthatóak a titokzatos testek a Fekete házban.

Vasárnapig az érdeklődők még megtekinthetik azt a 95 éves korában elhunyt múmiát, melyet ruha nélkül mutatnak be a kiállításon: az asszony minden bizonnyal testesebb alkatú lehetett, mert a zsírredők is mumifikálódtak a hosszú évszázadok során. A tárlaton több rejtélyt is megismerhetnek a látogatók: például annak az apácának a titkait, akinek tisztázatlan okok miatt tépték le két ujját halála után.

Máig nem tudni, miért szakították le annak az apácának a bal kisujját és gyűrűsujját, akinek múmiája vasárnapig látható a szegedi Fekete házban. Az ujjakra a test mellett leltek rá egy rózsafüzérrel áttekert papírcsomagban: a szétmálló papíron írásnyomokat találtak, de a teljes szöveget nem tudták megfejteni. Több feltevés is napvilágot látott: talán még életében kellett egy fertőzés miatt amputálni a beteg testrészeket, esetleg a koporsó sírrablás áldozata lett. A vizsgálatok azonban kiderítették, hogy valószínűleg a halála után, de még a koporsóba helyezés előtt tépték le az ujjakat- máig nem bizonyos, milyen okból.

Az apácán kívül még tíz, természetes úton mumifikálódott testet láthatnak az érdeklődők a Fekete ház kiállításán, ahol a sorsok és rejtélyek mellett az antropológiai vizsgálatok eredményeit is bemutatják. A Tudástár-teremben látható annak a 95 évesen elhunyt asszonynak a múmiája, aki minden valószínűség szerint egy törés miatt bicegve járhatott: jól látható, hogy az egyik lába rövidebb volt, mint a másik. Szintén feltételezhető, hogy testesebb asszony lehetett, ugyanis hasának hájredői is mumifikálódtak.

A Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás augusztusi nyitása óta folyamatosan vonzotta az érdeklődőket: eddig több mint 8500-an látták Szegeden a Fekete házban. A tárlat december 15-én, vasárnap zárja kapuit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik