Belföld

Bajnai: Szentendre szimbólum

Bajnai Gordon Szentendrén (bajnai gordon, együtt-pm, képviselőjelölt, szentendre, )
Bajnai Gordon Szentendrén (bajnai gordon, együtt-pm, képviselőjelölt, szentendre, )

Bajnai Gordon szerint Szentendre az egyik szimbóluma annak az összefogásnak, amellyel Orbán Viktor választási rendszerében is győzni tudnak.

Korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is, a kiüresített önkormányzatoknak vissza kell kapniuk valódi súlyukat a helyi ügyek intézésében – mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője Szentendrén tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Önkormányzati tanácsadó testület

Elhangzott, hogy megalakult az Együtt-PM 60 tagú országos önkormányzati tanácsadó testülete, a fővárosi grémium pedig 20 tagú. A testületekben jelenlegi és volt polgármesterek, az Együtt-PM szövetség vezető önkormányzati politikusai mellett párton kívüli önkormányzati szakpolitikusok és szakértők vesznek részt.

Jelöltek

A sajtótájékoztatón a volt miniszterelnök bemutatta Szinna Gábort (képünkön), az Együtt-PM és az MSZP közös egyéni képviselőjelöltjét és Lontai Tamást, az MSZP szentendrei elnökét.

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Oktatás, mint példa

Bajnai Gordon azt mondta, a Fidesz négy év alatt az önkormányzatiságot lényegében felszámolta, a helyben élők akarata szinte semmiben sem érvényesül. Ennek egyik legjobb példája az oktatás, az iskolák helyzete. “Arra készülünk, hogy a közoktatás intézményeit ténylegesen visszahelyezzük az önkormányzatok fennhatósága alá” – fogalmazott. Hozzátette, a cél az, hogy az iskola elvégzése után minden gyerek versenyképes tudással rendelkezzen, s a jövő évben a közoktatásban is új korszakot kell kezdeni. Ehhez pedig az önkormányzatok és az oktatás átalakítását össze kell kapcsolni – mondta.

Átalakítani a járási rendszert

Az önkormányzatok világában egy érdemi lépés történt – jelentette ki a politikus -, ez pedig a járási rendszer kialakítása. “De át fogjuk alakítani” – tette hozzá. A települések választott önkormányzata mellett járási szinten is meg kell jelennie az önkormányzatiságnak – mondta, megjegyezve, hogy az oktatásszervezést is járási szinten képzelik el.

Szentendre szimbólum

A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy Szentendre az egyik szimbóluma annak az összefogásnak, amellyel Orbán Viktor választási rendszerében is győzni tudnak. “Létrejött az a pólus, amelynek közös jelöltjeire mindenki leadhatja a szavazatát, akinek elege van abból a harácsolásból, lenyúlásból, úrhatnám, akarnok, dölyfös kormányzásból, ami ebben az országban van” – mondta, megjegyezve: az ország akkor tud felemelkedni, ha nemcsak a mostani “kártékony három-négy évnek” vetnek véget, hanem a megelőző nyolc év hibáiból is tanulnak és kijavítják őket.

Szinna Gábor, Leányfalu 2002 és 2006 közötti független polgármestere arról szólt, hogy “az új hatalmi elit megszállta a független intézményeket, megdőlt a tulajdon szentsége, bevezette a visszamenőleges hatályú jogalkotás gyakorlatát, emberek százezreitől vette el korábban megszerzett jogait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik