Belföld

5 milliárdból szabják át a Széll Kálmán teret

Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)
Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)

Eredetileg kétmilliárdot szántak a projektre, most mégis szelektálni kell a terveket.

Kapcsolódó cikkek

Több pénz kell a tér rekonstrukciójára: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kiviteli tervek elkészülte óta pontosította a műszaki tartalmat és a költségbecslést – írja a szerdai Népszabadság. A cikk szerint nyilvánvalóvá vált, ami korábban is köztudott volt: a teljes körű megújuláshoz nem elegendő a feladatra korábban elkülönített kormányzati és fővárosi forrás.

A BKK forrásátcsoportosítással, támogatási szerződések módosításával, feladatok törlésével teremtené elő a hiányzó pénzt. A központ gyors áldást vár a tervre, lévén a kivitelezési pályázatot már szeptemberben, de legalábbis novemberben ki kellett volna írni a határidős támogatási szerződések miatt.

A tér átalakítását célzó koncepciópályázaton győztes Főmterv Zrt., illetve az építészeti konzulensként bekapcsolódó Finta Stúdió programja legalább ötmilliárdba került volna, de egy hasznos minimálprogramot már hárommilliárdból kihozhatónak tartottak. A BKK és a városvezetés viszont váltig állította, hogy elég lesz rá 1,5 milliárd.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére készített előterjesztésben viszont már az szerepel, hogy a “Széll Kálmán tér rekonstrukciója 4,8 milliárd forintból valósítható meg teljes körűen, a budai fonódóhoz való kapcsolódás további csaknem 2 milliárdos feladat”. Csakhogy a jóváhagyott költségvetési soron továbbra is 1,9 milliárd szerepel.

A hiányzó 2,9 milliárdot a tartalékból szedné össze a BKK az előterjesztésben bemutatott pénzszerzési stratégia révén – ismerteti a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik