Belföld

Retropolis

Az adventi színpadon daloltak a Retropolis programban résztvevő külföldi és magyar diákok.

//www.cisztergimn-szfvar.hu/retropolisSpanyol, lengyel, német, cseh, horvát és magyar dallamok töltötték meg tegnap a városháza előtti teret a Retropolis fantázianevet viselő programnak és természetesen a résztvevő diákoknak köszönhetően.

A hat náció, összesen ötvenhárom diákja a széllel, hideggel is dacolva örvendeztette meg a belvárosban csellengőket, és társaikat előadásukkal. Azonban idelátogatásuk fő célja nem a szórakoztatás volt.

A Retropolis egy 2012-ben induló program, amelynek zárása 2014 tavaszára várható. Ez alatt a két év alatt kell a tanulóknak egy 1985 és 1995 közötti időszakot felölelő színdarabot összerakniuk – mondta el Ferenczy Noémi, a házigazda, azaz a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára. A projekt első számú célkitűzése – ahogy azt a tanárnőtől megtudom – az országok közti kapcsolat erősítése, a közelmúlt alaposabb megismerése (más nációk szemén keresztül is), illetve a nyelvtanulás, amely a mai világban már elengedhetetlen, ha valaki boldogulni szeretne.

A Tempus Közalapítvány, egész életen át tartó tanulás programjának keretében létre jövő Comenius projektnek ez a harmadik találkozója és az első olyan, ahol a csapat minden tagja meismerheti egymást. A diákok vasárnap érkeztek meg és öt napig tartózkodnak az országban. December 10-én – közvetlenül a tanulók produkciója után – Mészáros Attila, ifjúsági tanácsnok üdvözölte őket a városháza dísztermében, és mesélt nekik Fehérvár történelméről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik