Belföld

Embertelen körülményekről panaszkodik egy zuglói közmunkás

Egy állítólagos zuglói közmunkás azt mondja, nem kapnak normális téli ruhát, és melegedni sem tudnak hol. Zugló tagad.

A Munkások Újsága online nevű portálon jelent meg előző héten egy levél, amit állítólag egy közmunkás írt, aki Zuglóban dolgozik. Az illető borzalmas körülményekre panaszkodik a levélben, azt állítja, hogy munkaruhájuk a hideg ellenére mindössze egy sárga láthatósági mellény és egy pár kesztyű.

A levélíró szerint a védőruhát majd csak március környékén kaphatják meg, addig a saját ruhájukat kell hordani, és amikor meleg teát kértek a hideg miatt, akkor csupán annyit közöltek velük, hogy kapnak – majd.

Fáznak, nagyon

“Ezekben a mínuszokban, amikor nyolc órán át folyamatosan az utcán vagyunk, mindenki nagyon fázik (…) Melegebb cipőt abból a kevés pénzből, amit fizetésként kapunk nem tudunk venni. Legtöbben már csak azért sem, mert a fizetést még meg sem kaptuk” – kesergett az illető.

Az állítólagos közmunkás elmondása szerint melegedőt sem biztosítanak számukra, emiatt a családsegítőkhöz, illetve különböző orvosi rendelőkne ülnek be, de már onnan is kinézték őket.

“Dühösen kérdezzük, hogy ha utcán vagyunk egész nap a mínuszokban, akkor miért nem kaphatunk akár naponta többször is védőitalt, meleg teát? Egyre betegebbek vagyunk, a nők felfáztak, sokan nem mernek elmenni táppénzre, így betegen dolgoznak” – számolt be.

A cég tagad

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. a lappal azt közölte, ezeket az állításokat határozottan visszautasítja, és mivel a cikk valótlanságokat állít, a közlő sajtótermékekkel szemben pedig megteszik a szükséges jogi lépéseket, ha nem távolítják el a honlapról.

Megkerestük mi is a céget, hogy megtudjuk, milyen ruhát biztosítanak a közmunkásoknak télen, milyen módszerekkel védik őket a hidegtől. A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. közölte, azoknak, akik a közterületet takarítják, kantáros nadrág jár, továbbá vízhatlan anyagból készült bélelt kabát, kötött meleg sapka, jól láthatóságot biztosító mellény, mechanikai védőkesztyű, és orrmerevítős védőcipő.


Fotó: Neményi Márton

Azoknak pedig, akik “az oktatást megelőző és az azt követő rövid ideig tartó foglalkoztatásban” vesznek részt,  jól láthatóságot biztosító mellény és mechanikai védőkesztyű jár. A cég azt nem fejtette ki, hogy mit értenek “oktatást megelőző és azt követő foglalkoztatás alatt”.

Minden van

A cég szerint a hideg ellen védő italt kapnak a közfoglalkoztatottak, a meleg teát a hideg időben a külterületi munkáknál gépkocsival viszik ki részükre a helyszínre műszakonként kétszeri alkalommal. Ezen túlmenően a munka befejezését követően a Bosnyák u. 12.-ben lévő hivatali helyiségben is kapnak forró italt.  Továbbá több kijelölt melegedő, illetve illemhely használatra alkalmas helyiség, közintézmény áll a dolgozók rendelkezésére.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy pontosan hány melegedő áll a közmunkások rendelkezésére, illetve, hogy ha valóban mindent megkapnak a dolgozók, akkor miért állíthatja valaki épp az ellenkezőjét, de ezekre a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Update: 9 melegedő áll rendelkezésre

Újabb választ kaptunk a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-től, amelyből kiderül, 9 melegedő áll a közmunkások részére. Arra a kérdésünkre pedig, hogy miért mondhatta a közmunkás azt, amit, azt írták vissza, hogy “a ‘Megfagyunk! Egy kétségbeesett zuglói közmunkás levele’ című bejelentés alapján a forrást nem tudjuk megerősíteni, mert a nyilvántartásunk szerint nem volt ilyen nevű munkavállalónk sem a közmunkaprogramban, sem a közfoglalkoztatási programban. Így nem tudjuk, hogy ő mire alapozta az állításait.” Ez viszont azért érdekes, mert a cikkben nem szerepelt név, így nem tudni, hogy kit ellenőriztek, és hogyan.

“További tájékoztatásként jelezném, hogy a mai napon 2013.12.10.-én munkavédelmi ellenőrzést kapott a cégünk a közfoglalkoztatottak kapcsán, az ellenőrzés során mindent rendben találtak erről jegyzőkönyv készült részünkre” – tette hozzá a cég.

Önnek is van kapcsolódó története? Írja meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik