Belföld
Hajó a Dunán (dunai hajózás, )

Vizsgálják a térség vízi közlekedésének fejlesztési lehetőségeit

24.hu
24.hu

2013. 12. 09. 09:19

A minisztérium válaszolt azzal kapcsolatban, hogy a Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását szeretnék elérni a térség önkormányzatai.

Korábban a témában:

A jelenleg társadalmi egyeztetés alatt álló Nemzeti Közlekedési Stratégiában rögzíti a jövőre vonatkozó közlekedéspolitikai elképzeléseit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a közlekedési módokkal foglalkozó vitaanyag tartalmazza a vízi közlekedés fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatát is.

A fejlesztési tárca ezt az MTI megkeresésére közölte pénteken, azzal kapcsolatban, hogy a Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását szeretnék elérni a térség önkormányzatai.

A kormány több tagjához levelet juttatott el 11 település polgármestere és a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány, amelyben azt kérik, hogy a kormány éljen a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásával megnyílt lehetőséggel, és kezdje meg a Dunakanyar menetrend szerinti személyhajózásának újjászervezését.

A polgármesterek szerint a Dunakanyar személyhajózásának elsorvasztása ellentmond a Duna-stratégiának, miközben a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lehetne a Duna menti kerékpárút-, illetve a település- és szolgáltatásfejlesztések összekapcsolása a kerékpárszállítást lehetővé tevő hajóközlekedéssel.

A tárca írásos válaszában úgy fogalmaz: a közlekedési stratégia szerint a hajós közösségi személyszállításnak elsősorban a városok vonzáskörzetében, különösen a főváros és Esztergom-Leányfalu, illetve Százhalombatta-Dunaújváros elővárosi térségben lehet szerepe.
A tervezet számol a hajós turizmus népszerűsítésének igényével is – közölte az NFM.

A stratégia az egyhónapos társadalmi vita, valamint a beérkezett észrevételek feldolgozása után kerülhet a kormány elé.

A Mahart Passnave Személyhajózási Kft. célja, hogy a dokumentumban foglalt elvi keretek között az utazási igények minél szélesebb körű figyelembe vételével fejlessze szolgáltatásait a Dunakanyarban is – írta válaszában a fejlesztési tárca.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.