Belföld

Városlakókká válnak a vadállatok?

Határon átsétáló medve, róka helyett fogott vadmacska, kertbe tévedt vaddisznó. Hírek az utóbbi időből. Vajon változik az állatpopuláció vagy csak több fórum adódik a furcsaságok megmutatására?

Néhány napja egy vadmacska sétált bele egy csapdába Budapest határában. A csapdát pont azért állították fel az erdészek, hogy a városba belopakodó rókákat megfogják. De a róka helyett vadmacska lett a zsákmány. Meg is lepte a szakembereket.

És nem ő az egyetlen vad, amelyik a városba tévedt. Korábban volt, hogy egy róka bandukolt egy parkolóházban, míg Bács-Kiskun megyében nemrég a határsértők keresésére felszerelt hőkamera kapott lencsevégre egy medvét. Két évvel ezelőtt négy vaddisznó tört be Schmitt Pál akkori köztársasági elnök rezidenciájára. A testőrség karjaiba futottak, majd a budakeszi vadasparkba deportálták őket.

„Vannak olyan fajok, amelyek annyira kerülik az embert, hogy nem jöhet szóba náluk az urbanizáció. Például egy hiúz soha sem fog beköltözni a kertvárosi környezetbe, de vannak olyan állatok a vaddisznótól kezdve a nyesten keresztül egészen a baglyokig, amelyekkel nagyvárosok belső területein állandó lakóként lehet számolni” – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik