Belföld

Szivárvánnyal győzhető le a korrupció

Martin Luther King szelleme és az Orbánt hazugozó NAV-os között feszül a címben jelzett égi jelenség. Rapid üdv a t. Házból.

„Volt nekem egy álmom régebben” – ezzel a döccenős parafrázissal nyitott mai parlamenti sajtótájékoztatóján Horváth András.

A kiugrott adóellenőr azt álmodta „régebben”, hogy a pártok a választási kampányban nem mindenféle videoügyekkel múlatják majd az időt (bizonyára a bajai botrányra utalt), hanem a korrupció ellenes küzdelmet állítják korteskedésük origójába.

Életveszélyben

Mint tudott, Horváth egy hónapja állt a nyilvánosság elé azzal, hogy központilag szervezett, néhány nagyvállalatnak kedvező korrupcióval vádolta meg az adóhivatalt. A múlt héten mindezt azzal fejelte meg, hogy félti az életét. Utóbbi körülményre ma is kitért.

Horváth két tenyerét imára szorítva „könyörgött”: a politika biztosítson számára fórumot, ahol a nem mellesleg üzleti titkokat is tartalmazó adatait a megfelelő bűnüldöző és egyéb fórumok elé tárhatja. Erre legközelebb holnap (kedden) lesz lehetősége, ugyanis zárt ülésen meghallgatja őt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Horváth beszámolt arról is, hogy a minap kihallgatta őt az ügyészség, és ennek nyomán „ezen a héten eldől, indul-e nyomozás”a feltételezett korrupciók ügyében.

Az irka maradt

A politikusi pályára készülő volt hivatalnok hazugsággal vádolja Orbán Viktort. Horváth szerint a „miniszterelnök nem mond igazat”, amikor azt állítja: nem kaptak konkrétumokat az adóhatósági korrupcióról. „Pontosan tisztában vannak a konkrétumokkal”, így Horváth, mondván, rendszerezett jegyzeteit a kirúgásakor a hivatalban hagyta.

A sajtótájékoztatón apropóját a korrupcióellenes világnap adta, s „levezetőként” részt vett rajta az LMP első embere, Schiffer András, valamint párttársa, Szél Bernadett, továbbá a volt fideszes agrárállamtitkár, Ángyán József és trafikmutyi kirobbantója, Hadházy Ákos.

Szél arról számolt be, hogy még mindig nem jött össze a szándékuk szerint a NAV-os ügy politikai hátterét kutató parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásához szükséges számú képviselői aláírás.

Fatengelyakasztás

Ángyán tanár úrtól azt jegyeztük fel, hogy immár kevés a „régi, fatengelyes” módon küzdeni a korrupció ellen, hiszen nem a „nokiás dobozok” idejét éljük. A képviselő bejelentette, hogy még idén nyilvánosságra hozza „ötödik jelentését”, egy tanulmányt, ami háromszáz oldalon mutatja be, az orbáni országlás alatt hová kerültek az állami földek.

Schiffer András – a korrupció ellenes harc fő fegyverének a nyilvánosságot nevezve – Kövér Lászlót kritizálta. Mondván, „a huszonegyedik századi házelnöknek nem tizenkilencedik századi pedellusként kell működnie”, inkább engedélyeznie kéne, hogy a képviselők modern, szemléltető eszközök használatával támogatva informálhassák egymást és választóikat.

Schiffer ostorozta a készülő új házszabályt, egyebek között kiemelve, hogy a tervek szerint a jövőben is lehetne zárószavazás előtt mindössze hetvenkét órával módosítót benyújtani.

Hadházy természetfölöttinek tartaná, ha csökkenne Magyarországon a korrupció. Ennek ellenére nem adja föl a küzdelmet, amit a következő mondattal demonstrált: „Bíznunk kell a csodákban. Ma volt egy másfél órás szivárvány, ez nagyon ritka.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik