Belföld

Egymillió csillag a szegényekért

Akció (akció, poén, tesco, )
Akció (akció, poén, tesco, )

Megkezdődött a Katolikus Karitász akciója.

A veszprémi országos megnyitón Márfi Gyula érsek azt mondta: advent fényeivel Krisztus fénye növekszik a világban.

Az érsek a veszprémi várban arról beszélt, hogy “Jézus, a Világ Világossága a lélek világosságát, az igazság és szeretet fényét hozza el”.Hozzáfűzte: mai világunkban is van még sötétség, így például az abortusz, amit a keresztények és a zsidók is bűnnek tartanak, vagy a pénz imádata.

MTI fotó: Nagy Lajos

“Fejére állt az értékrendünk, hiszen ma az állat többet ér, mint az ember: egy védett állat, például a fekete gólya tojásait nem szabad elpusztítani, az ember embrióját igen; a védett állatot nem lehet sterilizálni, az embert igen.” Márfi Gyula úgy vélekedett: ezt a fejére állt értékrendet kellene az evangélium fényével helyreállítani. Ezt várja tőlünk Ferenc pápa is, aki mértékletességet követel a papságtól is – mondta.

A Katolikus Karitász a szeretet fényével küzd a szegénységéért; ahogy advent fényei egymás után kigyúlnak, úgy növekszik Krisztus fénye a világban – fogalmazott.

Az érseki gondolatok után Márfi Gyula és Zagyva Richárd, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója meggyújtotta a második gyertyát az érsekség és a város adventi koszorúján.

Zagyva Richárd felidézte: az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst; az akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre.

Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Emellett társadalom peremére szorultakra hívja fel a figyelmet.

Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2010. december 5-én ragyogott fel először, és egy héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztetett, s figyelmeztet ma is, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak: figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk – mondta az igazgató.

Beszéde után a jelenlévők egy-egy mécsest gyújtva egy szívet formáztak a Szentháromság térre.

Az országos akcióban a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így több mint 130 településen gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek, miközben a karitász adományokat gyűjt a szegényeknek.

Az idén a Katolikus Karitász munkáját segíti a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! elnevezésű kampánya, amelynek zárásaként, december 15-én több órás műsorfolyamban mutatja be a közmédia a szervezet sokrétű tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik