Belföld

Tombolt a vihar: havazás, forgalomelterelés, vezetékszakadás

vihar (vihar)
vihar (vihar)

Teljesen járható az M1-es autópálya, ahol korábban kamionok akadtak el, és elterelték a forgalmat. Egy idős ember megcsúszott és elesett, ezért mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni.

Akadálytalanul lehet közlekedni az M1 autópálya mindkét irányában, a korábban elakadt kamionok egyik sávban sem akadályozzák már a forgalmat – közölte a katasztrófavédelem nem sokkal fél tizenegy után.

Háromnegyed kilenckor még az M1-es autópálya tatai lehajtójánál elterelték a személyautókat az 1-es útra , a még pályán lévő teherautókat pedig biztonságos parkolóba kísérték, hogy a közútkezelő megkezdhesse a pálya jégmentesítését. Győr felé rendőri felvezetéssel, szakaszosan indították el a teherautókat.

100 riasztás érkezett

A viharos szél miatt szombat reggelig országszerte mintegy száz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit. A legtöbb esetük az északnyugati megyékben, valamint a fővárosban és az agglomerációban volt. A viharos szél jellemzően épületkárokat okozott. Emellett a leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémákat. Ezekkel összefüggésben előfordultak kisebb áramkimaradások is – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton.

A katasztrófavédelem szerint Tatabányánál az óvárosi és újvárosi lehajtó között két kamion a tiltás ellenére ráhajtott a sózásra váró sávra és a jeges úton elakadt.

A rendőrség közölte, hogy a komáromi körforgalomnál egy idős ember megcsúszott és elesett. Mentőhelikopterrel viszik kórházba, a helikopter le- és felszállása idejére az 1-es számú főút érintett szakaszát lezárták.

Aki teheti, kerülje az M1-est

Reggel fél nyolcas információk szerint az M1-es autópályán a Budapest felé tartó szakaszon az 59-es és 49-es kilométerszelvénynél a téliesebb útviszonyok miatt egy-egy kamion elakadt, emiatt jelentősebb torlódás alakult ki. A mentést haladéktalanul megkezdte a katasztrófavédelem, a forgalmi akadályt megszüntették, de a 7.00 órai állapot szerint közel 7 kilométeres dugó alakult ki a 64-es és az 57-es kilométerszelvények között a főváros irányába.

A további torlódások elkerülése érdekében az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek, a 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó tehergépjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik.

Az M1-es autópályán, mintegy 35 kilométeres szakaszon a 30-as és a 65-ös kilométerszelvények között rövid idő alatt 5 centiméternyi hó hullott. Komárom-Esztergom megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. III-as készültségi fokozatot rendelt el, ennek ellenére a hóeltakarítási és szórási munkák lassabban haladnak, mivel a társaság munkagépei is feltorlódott útszakaszon vannak, ezért szemből, az autópálya bal oldalán közelítik meg a szakemberek a kérdéses útszakaszt, hogy a szükséges munkákat elvégezzék.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az autókat szakaszosan engedik tovább a szakemberek, igyekeznek a személyautó forgalmat folyamatosan fenntartani, de így is torlódásokra kell számítania az arra közlekedőknek. A jelentős forgalom miatt az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák elvégzése lassabban halad. Aki teheti, a reggeli órákban kerülje el az M1-es autópálya Budapest felé vezető Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszait.

A rendőrség az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a Budapest felé tartó oldalon több ponton letereli a kamionforgalmat. Győr-Moson-Sopron megyében az erős, viharos szél mellett a havazás is nehezíti a közlekedést, emiatt a rendőrség az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as kilométernél az 1-es főútra, a 105 kilométernél az M19-es főútra, míg a 119-es kilométernél a 82-es útra tereli le a kamionforgalmat.

Villamosvezeték szakadt a VIII. kerületben

Budapesten autóra dőlt egy fa és elszakította a villamos felsővezetéket a VIII. kerületi Dobozi utcában pénteken este  A helyszínen tűzoltók, rendőrök, a BKK és a közvilágítás szakemberei dolgoznak a fa eltávolításán, a villamosvezeték helyreállításán – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.

Vasárnapra tombolja ki magát a vihar

Szombat késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az Időkép arra figyelmeztet, hogy addig is akár 100-120 kilométer per órás, orkán erejű szélvihar sem kizárt. Ráadásul északnyugat felől intenzív hózáporok érték el Győr, Komárom és Tatabánya környékét.

A hőmérsékletet délután 0 és 5 fok között alakul majd, de a szeles időben ezt jóval hidegebbnek érezhetjük. Vasárnapra jelentősen mérséklődik a légmozgás. Délelőtt lesz több, délután kevesebb felhő az égen. Kialakulhat kisebb havazás, havas eső is, napközben 1-6 fok várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik