Belföld

Perel a leügynöközött alkotmánybíró

Ungváry Krisztiánnak felelnie kell a félretájékoztatásért! - tudatta az alkotmánybíró.

Dr. Kiss László közleményben tudatta, hogy büntető- és polgári pert is indít a történésszel szemben, aki – megítélése szerint – az elmúlt napokban a magyar írott és elektronikus sajtónak eljuttatott közleményében valótlanul, tulajdonképpen azt állította, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának 2013. december 3-i ítélete megerősítette volna az “ügynöki” múltját. A strasbourgi bíróság ítélete ezzel ellentétben éppen azt mondja ki, hogy “Ungváry (a képen) nem volt képes állításait bizonyítani”,  “spekulációi” becsületsértő tartalmúak voltak és nélkülözték a ténybeli alátámasztottságot. A történész mindezek tudatában tájékoztatta félre a médiát, ami tudományos kutatótól különösen súlyos cselekmény.

Az alkotmánybíró már másodszor adott ki közleményt arról, hogy szerinte megbukott az ellene felhozott ügynökvád, miután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében azt mondta ki, hogy a magyar bíróságok megsértették Ungváry Krisztián és az Élet és Irodalom kiadójának a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogát, azzal, hogy elmarasztalták őket, amiért azt állították, Kiss László korábban együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal.

Kiss László korábban azt írta: a strasbourgi bíróság azt mondta ki, hogy a történésznek joga van véleményt nyilvánítani, és ezt a jogát a magyar bíróságok sem vonhatják kétségbe. Emellett azonban az ítéletben kimondták azt is, hogy a bíróság figyelembe vette a Legfelsőbb Bíróság megállapítását, amely szerint Ungváry nem volt képes bizonyítani, hogy Kiss László rendszeres kapcsolatban állt volna az állambiztonsági szervekkel, sokszor elébe menve és meghaladva elvárásaikat.

Az alkotmánybíró korábban már rágalmazás és becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tett Ungváry és az írását közlő lap ellen, a történészt és a lapot el is marasztalta a törvényszék, s az ítéletet 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta. Ungváryt és az Élet és Irodalmat megjelentető Irodalom Kft.-t közösen 2 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a magyarországi ítélet, emellett a történésznek külön egymilliót is kellett fizetnie.

A strasbourgi ítélet értelmében a véleménynyilvánítási jog megsértése miatt Magyarország 7000 euró (mintegy 2,1 millió forint) kártérítést köteles fizetni Ungvárynak, az Irodalom Kft.-nek pedig annyit, amennyit a magyarországi elmarasztaló ítélet értelmében a lap fizetni volt kénytelen. Emellett az Élet és Irodalom további 3000 euró (mintegy 900 ezer forint) nem vagyoni jellegű kártérítésre is jogosult. A perköltségek miatt Magyarország a történésznek és a lapnak is egyaránt 1800 eurót kell fizessen.

Az ítélet után Ungváry a Facebook-oldalán azt írta, hogy egy hosszas ügynek lett reményei szerint vége és a jövő héten sajtótájékoztatót fog tartani az ügyben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik