Belföld

Parancsot adott ki az ORFK a hajléktalanok “tettenérésére”

hajléktalan (hajléktalan)
hajléktalan (hajléktalan)

Utasítást adott ki Papp Károly országos rendőr-főkapitány, hogyan kell felkérni a hajléktalanokat a terület elhagyására, illetve a kormányhivatalba előállítani – írja a Népszava. A bonyolult parancs jelentős pluszterheket ró a rendőrökre.

A Mikulás napján december 6-i hatállyal kiadott utasításnak már a címe is igen bonyolult: “Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt az általános szabálysértési hatóság által speciális illetékesség ok alapján folytatott szabálysértési eljárással összefüggő rendőri feladatok ellátásáról” szól a parancs – derül ki a Népszavából.

Eszerint ha a fedél nélkül élő “világörökségi területnek minősülő vagy a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt területen” életvitelszelűen tartózkodik, annak elhagyására a rendőr “felkéri”.

Ha az illető ennek nem tesz eleget, a rendőr saját központi ügyeletén keresztül felveszi a kapcsolatot a fővárosi megyei vagy járási kormányhivatallal.  Ha hétköznap, munkaidőben történik mindez, akkor a hajléktalant elő kell állítani a kormányhivatalba. Ha ünnepnapon, éjszaka vagy más munkaszüneti időszakban fülelik le az utcán élőt, akkor a rendőrnek a területileg illetékes hajléktalanszállóra kell előállítania.

Az utasítás pluszterheket is ró a rendőrökre. A “rendkívüli őr” ugyanis, aki a hajléktalanszállón vigyáz az előállítottra, akár egész napi munkaidejére kiesik a szolgálatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik