Belföld

Közel 700 millió forintból újult meg a szivattyútelep

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2013. 12. 07. 12:00

Mintegy 700 millió forintos támogatásból megújult a szeged-tápéi belvízöblözet és a tápéi szivattyútelep – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) pénteken sajtótájékoztatón.

Kádár Mihály, az ATI-VIZIG műszaki igazgató-helyettese elmondta: a rekonstrukciós munka elsődleges célja a szivattyútelep vízszállító képességének növelése, a keletkező vizek folyamatos átemelésének biztosítása, ezáltal a csapadék- és belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatoknak csökkentése volt.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a több mint 688 millió forintból megvalósult projekt 100 százalék uniós támogatás mellett jöhetett létre. A szivattyútelep kapacitásának fejlesztése az 1929-ben épült eredeti szivattyúház meghagyásával történt. Az épségben meghagyott gépészeti muzeális építmény bronz „Védetté nyilvánító plakettet” kapott az Épületgépészeti Múzeumtól.

Az elkészült projekt a baktói, az Új-Petőfi telepi, a nagy-szilléri-dombi, a Petőfi telepi és a tápéi városrészt érinti. E városrészek csapadékvizét a Szillér-Baktó-Fertői- és a Tápéi- főcsatorna fogadja és vezeti a tápéi szivattyútelephez. A telep a nagyobb vízmennyiségeket már nem tudta fogadni, ezért volt szükség a korszerűsítésére.

A szivattyúaknára és az új gereb műtárgyra (uszadék felfogására alkalmas építmény) történő kedvezőbb rávezetés érdekében a bevezető csatornát is átépítették. Az elsőfokú árvízvédelmi töltést két új nyomócső keresztezi, a töltés magasítása is elkészült a nyomócsövek eltakarásával. A hullámtéri csillapító akna és csatorna rekonstrukciója teljes tereprendezéssel járt, ahol a hullámtéri csatornát eredeti állapotában állították vissza.   Az építési munkákat a kivitelező In Situ Kft. október 31-én fejezte be, a műszaki átadás-átvételi eljárás november 29-én sikeresen lezárult. A projekt teljes zárása december 31-én lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.