Belföld

„Klikesedik” a „kamu” közprogram – Orbán aláírta

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Módosult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik) szóló rendelet. A Klik is közreműködik téli közfoglalkoztatási programban.

A szombati Magyar Közlönyben megjelent, a kormányfő által jegyzett módosítás szerint a központ biztosítja a személyi és tárgyi feltételeket a 2013-2014. évi téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó alapkompetencia-fejlesztő és a 7-8. osztályosok felzárkóztatását elősegítő képzésekhez. Czomba Sándor pénteki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy százezer ember képzése kezdődött meg december elején a kormány téli átmeneti közfoglalkoztatási programjában, amelyben március 31-ig átlagosan 200 ezren vesznek részt.

A foglalkoztatásért felelős államtitkár hozzátette, a december 2-án elindított tanfolyamokat – amelyek összesen négy hónapig tartanak – az országos közfoglalkoztatók jelzései alapján állították össze. Budapesten és a 19 megyében a meghirdetett tanfolyamok szinte mindegyike elindult. A képzés résztvevői a mindenkori nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért kapják.

Jobbik: Kamu a program!

A Jobbik felszólította a kormányt, hogy a már az első héten kiderült “botrányok” miatt sürgősen állítsa le a közfoglalkoztatási programot, mert az arra fordított összeg csak kidobott pénz. Dúró Dóra szóvivő szerint a program az első héten megbukott. A párt miskolci képviselője által megszerzett – és a sajtótájékoztatón kiosztott – szintfelmérő feladatlap szerint a képzésben résztvevő felnőtteknek többek között felhőt, napot és hópelyhet kell rajzolniuk.

A Jobbik szóvivője beszélt arról is: a képzések között szerepel úgynevezett “tapasztalati szakértők” képzése is. Ők olyan, a szegénységet saját életükben átélt személyek, akik “megküzdve ezzel a keserű tapasztalattal”, és feldolgozva azt az új tudásukkal kiveszik részüket a szegénység elleni harcból. Az ellenzéki politikus szerint ez a képzés “megfoghatatlan, semmi konkrétumot nem tartalmaz” így az erre elköltött milliárdok teljesen feleslegesek, a munkaerőpiacon “senki nem fog tapasztalati szakértőt alkalmazni”. A Jobbik szerint a téli közfoglalkoztatási program “kamu”, csak kidobott pénz, ezért a kormánynak meg kellene szüntetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik