Belföld

Változik a segély neve, gyűlik a pénz a zongorára

Közgyűlés és közmeghallgatás zárta a hódmezővásárhelyi várospolitikát 2013-ra, ahol több a jövő évet érintő döntés is született.

A önkormányzat illetve a karitatív szervezetek, magánszemélyek gondoskodási tevékenységével kapcsolatos közmeghallgatás előtt tartotta pénteken a város képviselőtestület elvileg utolsó közgyűlését.

A képviselők csaknem egyhangúlag elfogadták az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2014-es üzleti terveit. Kovács Pál városstratégiai tanácsadó kérdésre válaszolva arról számolt be, a Hódmenza kft jövőre nagyobb likviditással és így nagyobb fejlesztési lehetőségekkel fog rendelkezni. Ambrus Norbert irodavezető a Vásárhelyi TV-t is üzemeltető Szerdahelyi József kft törvényi előírásnak eleget tevő tőkeemelésére tett javaslatot. Így annak törzstőkéjét 3 millióra növelték.

Gyűlik rá a pénz

A kabinetiroda éves összefoglalója után Almási István polgármester kiemelte már több mint 14 millió forint gyűlt össze a város zongorájára, valamint elismeréssel szólt arról, hogy 2013-ban minden eddiginél több rendezvényen rekordszámú résztvevő szórakozott Vásárhelyen. Az öt honosítási rendezvényen összesen 666-an lettek magyar állampolgárok is a városban.

Lázár János országgyűlési képviselő a zongora kapcsán felvetette, sokan kérnek rendszeresen a várostól erre-arra, de jó lenne látni és szembeállítani azokkal ezt a névsort, akit felajánlásokat is tesznek, ha a városnak arra szüksége van, vagy felhívást tesz.

Büntetik a renitenseket

Változnak januártól a szociális juttatások is, de csak nevében, és technikailag, a elbírálásuk és folyósításuk nem, január 1-től egységesen önkormányzati segélynek fogják hívni. Molnár Lászlóné jobbikos képviselő indítványát Lázár János megfontolásra alkalmasnak nevezte. A módosítás szerint a jövőben a rendszeres szociális ellátásban részesülő, ha nem tanúsít együttműködést az önkormányzattal nem 75, hanem csak 50 százalékát kaphatja a segélyének.

Változik a nem közművel összegyűjtött szennyvíz kezelése, magyarul a szippantás is. A közgyűlés ezt a város új ivóvíz és csatornaszolgáltatójának, az Alföldvíz Zrt-nek a hatáskörébe rendelte.

Az év végével a helyi tömegközlekedéssel megbízott Tisza Volán elküldte a jövő évi tarifanövekedésre vonatkozó javaslatát, amit azonban a képviselők nem fogadtak el. A javaslat szerint a jegy 4,8 és 5,9, a bérlet 0,6 százalékkal nőtt volna, ami összesen éves szinten 400 ezer forintot jelentene. Ezt az összeget a város és a Volán egyeztetésével kell egyenlíteni.

Ajándékot kapnak még az idén

A közfoglalkoztatásról szóló beszámoló alkalmával dr. Kószó Péter alpolgármester azt vetette fel, jövőre a legjobban, legsikeresebben dolgozók kaphatnának valami külön jutalmat, kisebb díjat, hiszen nagyszerű és hasznos munkát végeznek nap mint a város közterein és intézményeiben.

Lázár János erre reagálva azt kérte, vizsgálják meg, még az idén kapjanak csomagot, vagy utalványt az ünnepeket előtt a közfoglalkoztatottak.

Decemberben lejár a Hódfürdő vezetőjének megbízatása, de a képviselők további 4 évre is Antalóczy Pétert szeretnék annak ügyvezetői székében látni. Ezenkívül a közgyűlés még elfogadta, jövőre is 120 ezer forinttal támogatja havonta a Sensaria Képzőművészeti Egyesületet, akiknek a főváros XI. kerületében van galériájuk és idén három vásárhelyi kötődésű tárlatot is bemutattak.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Vilmos 19 évesen egy kocsmai verekedés során megölt egy rendőrt, aki egyébként egykori osztálytársa és jó barátja is volt. Húsz év börtön után, 2005-ben szabadult, az utcára került, majd a főváros határában egy kunyhóban próbált szerencsét. Történetéről film készült, mi pedig ellátogattunk hozzá, hogy megnézzük, hogyan építtette fel újra az életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.