Belföld

Magda Marinko titkos kapcsolata

Bár könyvet írt a gyilkológépről, szemtől szemben nem találkozott Marinkóval Bátyi Zoltán. A hajdani légiós még azt is letiltotta a Büntetés Végrehajtás Parancsnokságán, hogy a kérelmeket eljuttassák hozzá, nem érdekli, hogy könyvet írtak róla.

Két évig írta a terminátorról könyvét Bátyi Zoltán, de azt még Marinko egyetlen kinti kapcsolatán keresztül sem tudta elintézni, hogy fogadja őt cellájában a gyilkos. A hölgy nem kívánta felfedni kilétét, így személye titokban marad. Bátyi örökre elsüllyesztette magában.

86 évesen szabadulhatna a terminátor

10-14 ember életét oltotta ki bizonyíthatóan Szerbiában és Magyarországon. De azzal még a nyomozás idején maga büszkélkedett az őt kihallgató rendőrnek, hogy Csádban falvakat irtott ki légiósként, majd a hírhedt Arkan tigrise lett.

Marinko apja szerint a légióban kapta a legkeményebb kiképzést, a délszláv háború pedig a közeget teremtette meg a rabláshoz, a gyilkoláshoz. Ha itt Magyarországon letölti a 25 éves büntetését (akkor még hazánkban nem létezett a tényleges életfogytiglan, a 25 év a legmagasabb kiszabható szabadságvesztésnek számított), akkor átszállítják Szerbiába, ahol 40 évet kell leülnie. Ott újabb 30 év után vizsgálhatják felül büntetését, ha kedvező döntést hoznának, akkor 86 évesen szabadulhatna. Ha nem, akkor 96 évesen hagyhatná el celláját a terminátor.

Nyugat-Európa legkeresettebb bérgyilkosát tavaly fogták el

Marinko legveszélyesebb „kollégája”, a gyilkosságok idején még a 21. életévét sem betöltött fiú volt, Szerbiában halálra ítélték volna tetteiért, ha idősebb. Így mezőgazdasági munkát végeztettek vele, elszökött. Spanyolországban élt tavalyi elfogásáig, Nyugat-Európa „legfoglalkoztatottabb” bérgyilkosaként.

Csikéria a kiképző központ

A határ menti falu egyik tanyájában gyülekezett Marinko és csapata, az igazi kiképzést Endrődön kapták a határ túloldalán, a csikériai tanya inkább gyülekező hely volt, innen indultak a portyákra, kegyetlenül mészárolták le a rablások helyszínén az embereket. Voltak olyan verziók, melyek szerint a szerbek küldték Marinkót, hogy intézze el a horvát fegyverkereskedőket, de idővel ezt a koncepciót elvetették, nem tudták bizonyítani. Bár volt olyan eset, amikor a gyilkosság indoka vélhetően a bosszú volt, azt ölték meg, akinek Marinko pénzt adott, feltehetően fegyverek vásárlására, majd elszámolási problémák adódtak, a terminátor elintézte.

Z.Nagy gyilkosság, az örök rejtély

Még Petőfi Attila, a tavaly a Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Egység létrehozásával és vezetésével megbízott vezérőrnagy is állítja, hogy Marinko mészárolta le a családot – meséli Bátyi. Annak idején fiatal nyomozóként részt vett a felderítésben. Marinko tagadott, talán a gyermekek legyilkolása miatt, hiszen az egy harcos számára, aminek Marinko tartotta magát, gyenge és szégyenteljes cselekedet. Másrészt a bíróságon tanúk igazoltak alibit a légiósnak, olyanok, akik nem voltak vele baráti viszonyban. A vélelmezetten elrabolt ékszereket sem ismerték fel egyértelműen a tanúk. A bíróság kénytelen volt bizonyítottság híján ezt a vádat megszüntetni. A rendőrök – Bátyi könyvében olvashatóan – teljes bizonyossággal állítják, hogy a szegedi Z. Nagy családot is Marinko mészárolta le bérgyilkos társaival. Vagy mégsem?

Marinko – avagy a halál zsoldosa már a könyvesboltokban, december 11-én, Szegeden a szerzővel is találkozhatnak, aki egyébként a Szegedi Ítélő Tábla sajtótitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik